ARTIKEL

Pos kawalan antara negeri bakal dibina di Lawas

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Panglima Divisyen Pertama Infantri Malaysia Mejar Jeneral Datuk Dzulkafli Mustaffa dan isteri, Datin Norziati Othman (hadapan) merakam gambar kenangan bersama warga 1 Divisyen di Padang Kawad Rejimen Keempat Kor Armor Diraja (4 KAD), Kem Penrissen, di sini hari ini sempena ulang tahun ke-56 1 Divisyen.

KUCHING: Sebuah pos kawalan antara negeri akan dibina di Lawas bagi menangani kemasukan Pendatang Asing Tanpa Izin (Pati) dan jenayah rentas sempadan.

Panglima Divisyen Pertama Infantri Malaysia, Mejar Jeneral Datuk Dzulkafli Mustaffa berkata, terdapat keperluan untuk membina pos tersebut kerana kawasan tersebut menjadi laluan masuk Pati serta aktiviti jenayah rentas sempadan di Sabah dan Sarawak.

Justeru katanya, pihaknya telah memaklumkan perkara tersebut kepada Kerajaan Sarawak dan ia telah bantuan untuk membina pos tersebut telah dipersetujui oleh kerajaan Sarawak.

“Dengan sokongan padu Premier Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg dan juga Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan, sebidang tanah seluas 1.3 hektar telah diserahkan untuk membina pos itu nanti.

Datuk Dzulkafli Mustaffa ditemui media selepas menyempurnakan Perbarisan Hari Ulang Tahun 1 Divisyen Ke-56.

“Malah, pos tersebut juga akan dibina atas dana daripada Kerajaan Sarawak,” katanya ditemui media selepas menyempurnakan Perbarisan Hari Ulang Tahun 1 Divisyen Ke-56 di Padang Kawad Rejimen Keempat Kor Armor Diraja (4 KAD), Kem Penrissen, di sini hari ini.

Sehubungan itu Dzulkafli menzahirkan penghargaan kepada Kerajaan Sarawak atas kesediaan membantu membina pos tersebut.

Sementara, beliau berkata, empat pos kawalan yang telah dirancang sebelum ini masih dalam proses pembinaan.

Katanya, pos kawalan di Tapak Megah kini berada pada tahap 50 peratus pembinaan manakala pos kawalan di Padang Pan, Sungai Paoh dan Batu Kaya kini dalam peringkat 85 peratus siap.

Jelasnya, anggota akan digerakkan untuk menduduki tiga pos tersebut pada bulan ini apabila ia siap dibina kelak.

Datuk Dzulkafli Mustaffa (kanan) menyampai sijil kepada salah seorang penerima.

LAIN-LAIN BERITA

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

BERITA TERBARU

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan