ARTIKEL

Abang Johari (dua kanan) pada Majlis Ibadah Qurban Jabatan Premier Sarawak. - Foto: Ramidi Subari

Potensi pelaburan dalam industri perlombongan buka peluang kepada pengeluaran granit

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Sarawak berpotensi membuat pelaburan dalam industri perlombongan, sekali gus membuka peluang kepada pengeluaran grafit di negeri ini.

Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menyatakan bahawa kajian menyeluruh tentang penerokaan dan pengurusan perlombongan diperlukan untuk merealisasikan potensi ini.

“Kita mempunyai banyak potensi. Kita mungkin boleh menghasilkan grafit. Dalam pemprosesan hiliran, mineral ini boleh digabungkan untuk mencipta produk baharu.

“Seperti yang saya sebutkan, kita juga mempunyai biojisim yang mempunyai ciri-ciri tertentu untuk membolehkan kita (Sarawak) menghasilkan grafit.

“Grafit adalah bahan kimia yang diperlukan dalam sel bahan api dan pengeluaran hidrogen.

“Sebagai contoh, jika kita mempunyai ini, terdapat potensi untuk pendapatan selain daripada perspektif saintifik,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Ibadah Qurban Jabatan Premier Sarawak di Wisma SABATI, hari ini.

Abang Johari, yang juga Menteri Sumber Asli dan Pembangunan Bandar, berkata Timbalan Premier, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, dan delegasinya baru-baru ini telah dihantar ke Kanada untuk mengkaji pengurusan mineral.

Beliau berkata Kanada adalah salah satu negara terbaik dalam pengurusan dan penerokaan mineral, dan negara itu melakukannya tanpa merosakkan alam sekitar.

“Selepas perlombongan, tanah dipulihkan dan dikembalikan kepada keadaan asal.

“Dari perspektif undang-undang di Kanada, Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Undang-Undang, MA63 dan Hubungan Negeri-Persekutuan), Datuk Sharifah Hasidah Syed Aman Ghazali, juga merupakan sebahagian daripada delegasi itu dan saya sedang meneliti apa yang dikatakan dalam laporan mereka (dari lawatan kerja),” katanya.

Beliau menambah bahawa Jabatan Geologi dan Geosains juga telah ditugaskan untuk mengenal pasti sumber mineral yang ada di negeri ini.

“Kita tidak mahu terlalu mengeksploitasi sumber kita. Kita hanya akan mengeluarkan sejumlah kecil. Yang penting adalah ia juga mempunyai hasil sampingan yang bernilai.

“Kerana disebutkan bahawa nilai mineral yang terdapat di negeri ini adalah sebanyak RM1.25 trillion. Ini yang telah dianggarkan,” katanya lagi.

BERITA LAIN

Teroka tenaga kerja berkemahiran tinggi

BINTULU: Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sering menjadi agenda utama pendidikan negara dalam menyediakan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi, sejajar dengan keperluan industri

Jadi usahawan berinovasi

KUCHING: Usahawan Bumiputera perlu menghapuskan sikap kebergantungan kepada kerajaan untuk mengukuhkan perniagaan mereka, kata Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak, Datuk Dr

Projek naik taraf lima jalan di Meradong siap

BINTANGOR: Penduduk lima penempatan di Meradong kini menikmati kemudahan yang lebih selesa apabila pelaksanaan lima Projek Mesra Rakyat (PMR) membabitkan kerja baik pulih jalan raya

BERITA TERBARU

Seimbangkan HIDUP, KERJAYA

KEBELAKANGAN ini, terdapat banyak penekanan berkaitan kepentingan mencapai keseimbangan antara pekerjaan dengan kehidupan. Ia merupakan isu hangat disebabkan peredaran masa yang banyak mengubah cara kita

Sasaran 70 emas realistik

SEBAGAI tuan rumah dan selaku bekas juara tiga kali berturut-turut (1990, 1992 dan 1994), adalah wajar untuk kontinjen Sarawak mengimpikan kejuaraan keempat temasya sukan berprestij

Budak 5 tahun dijangkiti selesema burung

PHNOM PENH: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun dari Wilayah Takeo di selatan Kemboja disahkan dijangkiti selsema burung H5N1, menjadikan jumlah kes kepada tujuh sejak

Teroka tenaga kerja berkemahiran tinggi

BINTULU: Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sering menjadi agenda utama pendidikan negara dalam menyediakan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi, sejajar dengan keperluan industri