Trending

Premier kongsi pengalaman naik pesawat tanpa juruterbang

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg mengakui tindakannya menaiki pesawat tanpa pemandu yang dikuasakan bahan api penerbangan mampan (SAF) dari sini ke Langkawi mendapat tentangan daripada isterinya, Puan Sri Juma’ani Tuanku Bujang.

Abang Johari berkata, isterinya berusaha memujuk agar beliau tidak meneruskan hasrat mengikuti penerbangan ujian pesawat Airbus itu menggunakan SAF yang berasaskan mikroalga dan pengeluarannya masih dalam percubaan. 

“Sudah tentu isteri saya tidak menggalakkan saya pergi kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku.

Tetapi apa pun yang berlaku, saya serahkan kepada Tuhan,” katanya ketika berucap merasmikan pelancaran Simposium dan Pameran Tenaga Hijau Antarabangsa 2023 di sini.

Menurutnya, semasa penerbangan itu beliau berkesempatan meninjau dek penerbangan pesawat dan terkejut kerana tiada peranti untuk mengoperasikan pesawat Airbus generasi terbaharu itu secara manual. 

“Tiada apa-apa.

Semua dilakukan menggunakan butang (suis). Pesawat berlepas sendiri, maksudnya tanpa pemandu.

Pesawat juga mendarat dengan sendiri,” katanya Abang Johari berkata, beliau bertanya kepada juruterbang tentang bagaimana mereka menangani situasi jika ada sesuatu tidak kena berlaku pada pesawat itu.

“Juruterbang berkata, ia akan diambil alih oleh satu lagi sistem dalam pesawat itu. Pesawat selamat, anda juga akan selamat,” katanya.

Menurutnya, pesawat tanpa pemandu berkenaan bergerak melepasi pesawat lain selepas diberi keutamaan mendarat di pulau peranginan itu, sebelum terlibat dalam beberapa majlis menandatangani memorandum persefahaman yang diadakan sempena Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA ‘23) baru-baru ini.

Abang Johari berkata, pengalaman yang dilaluinya itu membuatkan beliau terfikir bahawa SAF dan pembangunan penerbangan tanpa pemandu akan menjadi pengubah keadaan dalam industri penerbangan dengan Sarawak boleh memainkan peranan penting.

Beliau berkata sumber semula jadi yang banyak dimiliki Sarawak boleh digunakan untuk menjana pengeluaran tenaga hijau, dengan setakat ini negeri itu telah berjaya dalam pengeluaran tenaga solar dan hidroelektrik, dengan kuasa angin dan mikroalga.

“Yang terbaharu menghasilkan tenaga (bahan api) untuk pesawat menggunakan mikroalga. Melalui penggunaan teknologi ini dan penyelesaian digital bagi menghasilkan hidrogen, bahan api penerbangan mampan dan banyak lagi, saya fikir kita boleh mencari penyelesaian alternatif kepada persoalan (mencari sumber baharu) tenaga,” katanya.-Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru