ARTIKEL

Presiden Kazakhstan nyatakan kesediaan tingkatkan interaksi, kerjasama dengan Malaysia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

ISTANBUL, Turkiye: Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev menyatakan kesediaan negaranya untuk meningkatkan interaksi dan kerjasama dengan Malaysia semasa lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke ibu negara Astana pada Khamis.

“Kazakhstan dan Malaysia mempunyai hubungan persahabatan dan kerjasama yang lama…Kami bersedia untuk melakukan usaha tambahan untuk meningkatkan interaksi dan kerjasama kami dalam banyak bidang penting,” kata Tokayev semasa perbincangan dengan Anwar, lapor Agensi Anadolu, memetik kenyataan presiden Kazakhstan.

Sambil menegaskan bahawa beliau percaya lawatan Anwar akan memberi dorongan kuat kepada perkembangan lanjut hubungan antara Kazakhstan dan Malaysia, Tokayev berkata asas kukuh kerjasama yang saling menguntungkan telah terbentuk sepanjang 30 tahun hubungan diplomatik antara kedua-dua negara.

Tokayev seterusnya berkata bahawa beliau percaya ini menjadi semakin penting, “dengan mengambil kira realiti geopolitik dan ekonomi moden.”

Beliau berkata faktor terpenting dalam pembangunan hubungan Kazakhstan-Malaysia adalah hubungan perniagaan, yang mana mereka mengalu-alukan pelaksanaan projek baharu yang berjaya dengan penyertaan syarikat-syarikat Malaysia dan menyampaikan kesediaan kerajaannya untuk menyediakan bantuan yang diperlukan.

Sementara itu, Anwar menekankan bahawa Malaysia amat mementingkan pengukuhan perdagangan dan kerjasama ekonomi dengan Kazakhstan, menyatakan mereka boleh “memanfaatkan sepenuhnya hubungan ekonomi yang semakin berkembang.”

“Kami mempunyai cadangan tertentu. Kami merancang mengadakan mesyuarat dua hala dengan menteri anda mengenai isu import dan eksport. Kami telah mewujudkan pasaran komoditi yang besar di Malaysia.

“Kini negara kami menjadi hab serantau untuk pengeluaran cip komputer, dengan pelaburan yang signifikan dari AS, Eropah, terutamanya Jerman dan China. Saya percaya kami boleh berkongsi pengalaman ini dan pada masa yang sama belajar dari pengalaman anda dalam transformasi yang anda laksanakan dengan agak berjaya,” katanya. – BERNAMA-ANADOLU

BERITA LAIN

Perdana Menteri China akan lawat Malaysia

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri China Li Qiang akan mengadakan lawatan rasmi tiga hari ke Malaysia dari Selasa hingga 20 Jun. Ini merupakan lawatan pertamanya ke

BERITA TERBARU

PUSTAKA agih daging korban kepada 220 asnaf

KUCHING: Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (PUSAKA) memperluaskan rezeki dengan mengagihkan daging korban sempena Program Ibadah Korban PUSAKA 2024 kepada 220 orang asnaf bertempat di