ARTIKEL

Program Pendidikan dan Interpretasi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

BAGI memudahkan pemahaman mendalam tentang kepentingan sejarah Santubong, Kerajaan Negeri sedang mempertimbang untuk mewujudkan pusat pelawat dan lawatan berpandu.

Ting menyatakan bahawa dalam memastikan pengunjung mempunyai maklumat awal untuk mereka membuat pelbagai keputusan untuk tujuan mereka dan semasa lawatan ke Santubong Geotrail akan datang, Pusat Maklumat sementara SDGp terletak di semenanjung Santubong.

“Taman Negara Santubong juga akan mempunyai pusat tafsiran sendiri pada masa akan datang, selain itu, pemandu pelancong dan pemandu taman akan dilatih mengenai produk geopelancongan dari semasa ke semasa.

“Ia bagi memastikan kemudahan serta perkhidmatan yang disediakan dapat memberikan pengalaman bermaklumat kepada pengunjung yang berminat untuk merungkai kisah-kisah dalam tapak arkeologi Santubong,” katanya.

Dengan nilai dan aspek pelancongan menjadi keutamaan, beberapa lokasi peranginan dibina bagi memenuhi keperluan pelancong tempatan dan luar negara di samping mengambil kira kedudukan strategik pelancongan.

Selain itu, sebuah muzium hidup yang memenangi anugerah menggambarkan warisan budaya kumpulan kaum utama di Sarawak, Kampung Budaya Sarawak (SCV), juga merupakan destinasi wajib kunjung oleh pelancong di negeri ini.

Dalam usaha bersepadu untuk mengharmonikan pelancongan dengan pemuliharaan, Kerajaan Negeri melalui MTCP sedang menempa laluan mampan ke hadapan untuk Santubong.

Dengan mengutamakan ekopelancongan, keselamatan, warisan budaya, dan penglibatan digital termaju yang dipacu oleh kementerian, Santubong bersedia untuk berkembang sebagai destinasi luar biasa yang mengambil kira masa lalu dan masa depannya.

BERITA LAIN

Tarikan lampu raya Bang Man

KUCHING: Beberapa tahun lalu, apabila Abdul Rahman Othman mula membeli lampu hiasan untuk menghiasi rumahnya pada sambutan Hari Raya Aidilfitri, beliau tidak pernah membayangkan lampu

Tarikan air terjun Belaga

LOKASI yang jauh di pedalaman menjadikan Belaga sebagai destinasi yang penuh dengan hidupan flora dan fauna terpelihara. Antara tarikan yang menjadi tumpuan di Belaga adalah

BERITA TERBARU