ARTIKEL

Dr Annuar (duduk tengah) bersama peserta program JMU Zon Sarawak di UTS di sini, semalam.

Program sarjana pembedahan kardiotoraks UiTM libatkan pelajar bukan Bumiputera perlu pertimbangan teliti

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SIBU: Cadangan sementara membuka Universiti Teknologi MARA (UiTM) kepada pelajar bukan Bumiputera bagi program sarjana pembedahan kardiotoraks memerlukan pertimbangan di antara bilangan doktor yang ingin dilatih dalam bidang tersebut, dengan objektif penubuhan universiti itu.

Menurut Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat, Datuk Dr Annuar Rapaee, tidak ramai doktor memilih untuk berlatih sebagai pakar bedah kardiotoraks kerana tempoh latihan yang sukar, membosankan dan panjang.

“Sebagai titik permulaan, pandangan saya ialah kita perlu melihat objektif penubuhan UiTM sejak awal, ia bertujuan untuk pelajar Bumiputera.

“Jika anda ingin mengubah dasar besar-besaran mereka, terdapat banyak implikasi yang terlibat.

“Mengenai kekurangan pakar bedah kardiotoraks, ia berlaku di mana-mana dan bukan di Malaysia sahaja.

“Orang ramai mesti tahu bahawa latihan sebagai pakar bedah kardiotoraks mengambil masa yang lama.

“Pertama sekali, seseorang itu perlu menjadi pakar bedah am, di mana seseorang itu mesti mendapatkan kepakaran, iaitu pembedahan kardiotoraks, yang mengambil masa sekitar empat hingga lima tahun.

“Saya rasa bahawa tidak ramai doktor memilih untuk menjadi pakar bedah kardiotoraks kerana waktu latihan yang sukar dan panjang,” katanya kepada media selepas merasmikan program ‘Jom Masuk U’ (JMU) Zon Sarawak di Universiti Teknologi Sarawak (UTS) di sini semalam.

Terdahulu, beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii, baru-baru ini berhubung penjagaan kesihatan dengan penyediaan penjagaan yang mencukupi dan berkualiti kepada pesakit kerana ia tidak boleh dipolitikkan mahupun dilihat dari kaca mata kaum.

Menurut Dr Yii lagi, isu yang dihadapi ialah kekurangan pakar yang serius, khususnya dalam pembedahan kardiotoraks, dan dengan itu pilihan dicadangkan untuk membenarkan UiTM, yang lebih maju dalam merumuskan program sarjana pembedahan kardiotoraks, dibuka buat sementara waktu kepada pelajar bukan bumiputera sebelum ditukarkan ke Universiti Malaya (UM) sebaik sahaja program sarjana mereka dibangunkan sepenuhnya.

Mengenai perkara ini, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nangka itu berkata latihan sebagai pakar bedah kardiotoraks memerlukan seseorang individu itu berdedikasi tinggi memandangkan latihannya sangat membosankan.

“Saya tahu ini kerana saya seorang pakar kardiologi terlatih.

“Saya bekerja bersama-sama dengan pakar bedah kardiotoraks dan isteri saya seorang pakar bius kardiotoraks.

“Kami tahu cara pakar bedah kardiotoraks berfungsi dan cara mereka dilatih.

“Jadi secara jujur, berapa ramai daripada kami (doktor) yang mahu dan memilih untuk menjadi pakar bedah kardiotoraks? Itulah persoalan besar.

“Perasaan saya berkata tidak. Tambahan pula, kemajuan dalam rawatan penyakit arteri koronari, yang mengakibatkan banyak kes rumit, tidak lagi memerlukan pembedahan.

*Pesakit boleh dirujuk kepada pakar kardiologi untuk angioplasti belon dan ‘stenting’ jantung.

“Dalam erti kata lain, pasaran bagi pakar bedah kardiotoraks semakin mengecil,” kata Dr Annuar.

Mengambil kira perkembangan itu, katanya, bilangan doktor yang berminat untuk dilatih sebagai pakar bedah kardiotoraks perlu dipastikan sekiranya UiTM memilih untuk membuka kursusnya kepada pelajar bukan Bumiputera.

“Jika terdapat sebilangan besar doktor yang ingin dilatih sebagai pakar bedah kardiotoraks dan negara memerlukan pakar seperti itu, mengapa tidak membuka pintu?

“Saya diberitahu UM akan mengadakan kursus yang sama pada masa hadapan.

“Jika ada bentuk perjanjian yang hanya bersifat sementara, kenapa tidak tunggu program UM dibangunkan sepenuhnya?” soalnya.

Turut hadir pada acara berkenaan adalah Timbalan Rektor (Akademik dan Hal Ehwal Antarabangsa) UiTM Sarawak, Dr Mohammad Isa Mohamadin, dan Naib Canselor UTS, Prof. Datuk Dr Khairuddin Abdul Hamid.

BERITA LAIN

‘Strongman Challenge’ tarik minat orang awam

KUCHING: Penganjuran pertandingan ‘Strongman Challenge’ dapat menggalakkan gaya hidup sihat dan minda yang kuat dalam kalangan anggota polis serta orang awam. Komandan Pulapol Kuching, SAC

BERITA TERBARU

‘Strongman Challenge’ tarik minat orang awam

KUCHING: Penganjuran pertandingan ‘Strongman Challenge’ dapat menggalakkan gaya hidup sihat dan minda yang kuat dalam kalangan anggota polis serta orang awam. Komandan Pulapol Kuching, SAC