ARTIKEL

Program TVET mampu lahirkan graduan premium

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) mampu melahirkan graduan yang premium selepas tamat pengajian, kata Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Mohammad Yusof Apdal.

Menurutnya, laluan tersebut sememangnya mampu untuk melahirkan tenaga pekerja yang berkualiti, malah kebolehpasaran pelajar melebihi 90 peratus dalam industri.

Untuk itu katanya, TVET perlu dijadikan sebagai salah satu pilihan utama untuk menyambung pengajian bagi pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Bidang akademik sememangnya menjadi pilihan utama para pelajar, namun mereka perlu tahu bahawa ia merupakan satu bidang yang sangat kompetitif.

“Tetapi, mereka juga perlu tahu bahawa TVET juga mampu melahirkan tenaga pekerja yang diterima oleh industri supaya tiada yang menganggur,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas berucap pada Sesi Randau Bersama Warga Politeknik Kuching Sarawak, di sini, hari ini.

Sehubungan itu, beliau memberi jaminan bahawa Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) komited memperkasakan lagi TVET di peringkat nasional supaya dapat menarik lebih ramai pelajar untuk menyertai program yang disediakan di institutsi tersebut.

Baca lain  TPM, menteri ucap takziah kepada keluarga Tun Hanif Omar

Oleh itu tambahnya, kefahaman ibu bapa dan pelajar perlu ditingkatkan agar mereka lebih memahami matlamat TVET dalam melahirkan pelajar yang mampu berdaya saing dalam industri pekerjaan.

SIMBOLIK… Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Mohammad Yusof Apdal ketika menyempurnakan Sesi Randau Bersama Warga Politeknik Kuching Sarawak

BERITA LAIN

127,295 orang bekerja sendiri mendaftar SKSPS

BUKIT MERTAJAM, Pulau Pinang: Golongan bekerja sendiri digesa mencarum Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) kerana ketika ini hanya 27.56 peratus atau 127,295 orang, daripada

BERITA TERBARU

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,