ARTIKEL

Projek Stadium Tertutup, Kolam Renang Kapit dijangka bermula awal September 2024.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Kerja penambahbaikan yang dicadangkan bagi Stadium Tertutup Kapit dan cadangan kerja-kerja penambahbaikan Kolam Renang Kapit dijangka ditender pada Jun 2024 dan akan bermula pada awal September 2024.

Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata tempoh pelaksanaan projek itu adalah lapan bulan dan dijangka siap pada suku kedua 2025.

“Projek ini akan bermula serentak dan agensi pelaksana ialah Jabatan Kerja Raya (JKR) Sarawak,” katanya ketika membentangkan ucapan penggulungan Kementerian Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, hari ini.

Sementara itu, Karim berkata kementeriannya akan memulakan projek Pengubahsuaian dan Kawasan Pembelajaran Luar Terlindung (COLA) yang dicadangkan untuk Kolam Renang Awam Miri.

Katanya secara tentatif, ia akan diberikan pada suku ketiga 2024 dan dijangka siap pada suku pertama 2025, dengan agensi pelaksananya ialah Perbadanan Sukan Sarawak (SSC).

Selain itu, Karim berkata kementeriannya juga akan memulakan kerja-kerja penambahbaikan kepada Kolam Renang Awam Miri untuk menjalankan skop penuh kerja-kerja pembaikan bagi pam dan sistem penapisan, dengan agensi pelaksana adalah Majlis Bandaraya Miri.

“Kementerian saya dan agensi pelaksananya akan terus bekerjasama dalam memastikan semua projek di bawah Projek Rakyat dan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) dilaksanakan dan disiapkan mengikut jadual,” katanya.

Terdahulu, beliau berkata di bawah RMK12, sebanyak RM144.6 juta telah diluluskan dan RM237 juta diluluskan di bawah Projek Rakyat dengan jumlah keseluruhan RM381.6 juta.

Menurutnya dengan 22 Projek Rakyat dan 61 Projek Fizikal RMK12 diluluskan, kementeriannya komited untuk menyediakan kemudahan sukan yang kondusif, selamat dan standard untuk belia, masyarakat luar bandar dan ahli sukan sekali gus mengenal pasti, menggilap dan membangunkan potensi sukan tersebut.

“Pada masa ini, projek-projek ini dalam pelbagai peringkat pelaksanaan dengan 38 projek di bawah perancangan, dalam pelaksanaan (35 projek) dan siap (10 projek).

“Untuk makluman, projek di bawah perancangan kebanyakannya adalah projek baharu diluluskan di bawah Projek Rakyat dan Kajian Separuh Penggal RMK12, manakala
yang lain berada di bawah dokumentasi tender, memuktamadkan reka bentuk/lukisan dan permohonan tapak,” katanya.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU