ARTIKEL

Promosi pelbagai budaya Sarawak di pentas antarabangsa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

“Saya baru pulang daripada pertandingan peragaan di Vietnam sehari sebelumnya dan mempunyai masa kira-kira tiga jam untuk membuat kelengkapan gaun terakhir serta pakaian tradisional. “

Bagaimanapun, pengurus Nickson Sim banyak memberi galakan, dorongan dan inspirasi untuk menyertai Miss Supranational Malaysia 2024 biarpun terpaksa berdepan dengan kekangan masa. 

“Nickson juga percaya tidak rugi menyertai Miss Supranational Malaysia 2024 kerana boleh menimba pengalaman berharga semasa berada di Kuala Lumpur sebelum kembali ke Kuching untuk Festival Gawai Dayak,” katanya kepada Suara Sarawak.

PESERTA TERMUDA

Kemenangan ini merupakan detik yang membanggakan bagi masyarakat Bidayuh khasnya dan rakyat Sarawak amnya kerana Andreana merupakan anak Sarawak pertama memenangi gelaran itu sejak pertandingan itu dimulakan pada 2009. 

Sebagai tambahan kepada gelaran utama, Andreana juga menerima dua gelaran anak syarikat, iaitu Anugerah Pilihan Rakyat dan Anugerah Model Terbaik.

Di samping itu, Andreana masih sukar percaya dirinya memenangi gelaran tersebut, terutamanya sebagai peserta termuda dan melahirkan rasa terima kasih atas peluang yang diberikan oleh Pengarah Kebangsaan, Dr Sean Wong, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Hyperlive TV

“Besar harapan saya untuk bekerja dengan organisasi sebagai pemegang.

“Saya juga tidak sabar untuk mempromosikan budaya Sarawak, khususnya tradisi Bidayuh, di pentas antarabangsa semasa pertandingan di Poland,” ujarnya lagi.

Andreana merupakan anak ketiga daripada empat adik-beradik dan baharu sahaja menamatkan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM). 

Setelah terlibat dalam pertandingan ratu cantik sejak berusia 16 tahun, Andreana merangkul beberapa gelaran pada peringkat negeri dan kebangsaan. 

Beliau turut merancang untuk meneruskan kerjaya peragaannya dan mempertimbangkan untuk berpindah ke Kuala Lumpur kerana percaya lebih banyak peluang menanti di sana. 

Memenangi gelaran Miss Supranational Malaysia 2024 memberikan platform kepadanya untuk memantapkan diri dalam industri peragaan.

PERSEDIAAN

Sementara itu, Nickson berkata, pihaknya ada beberapa minggu sahaja lagi untuk membuat persiapan sebelum berangkat ke Poland bagi mewakili Malaysia.

Ia menyaksikan persaingan dengan lebih 60 negara dan mereka dijadualkan berangkat ke Poland pada 16 Jun ini.

“Pihak kami amat berbesar hati jika ada individu atau organisasi yang sudi untuk memberi tajaan tambahan kepada anak Bidayuh Sarawak pertama yang memenangi pertandingan ini. 

“Sebarang bentuk tajaan diterima kerana Andreana akan berada di Poland selama tiga minggu untuk beraksi sebagai wakil Miss Malaysia.

“Kami akan memastikan beliau mempromosikan budaya kita di pentas antarabangsa,” ujar Nickson. 

Selaku pengurus, Nickson juga sangat mengalu-alukan individu atau organisasi yang bermurah hari untuk memberi sebarang tajaan tambahan. 

“Sekarang kami fokus dengan persiapan menuju ke Poland.

“Selamat berjaya kepada Miss Supranational Malaysia 2024,” jelasnya. 

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi Nickson di talian 016-8853542 atau e-mel ke tiaramanagementkuching@ gmail.com.

BERITA LAIN

Cabaran REMAJA

PEJABAT Pendidikan Daerah Mukah dan Sekolah Menengah Kebangsaan Three Rivers menganjurkan Program Motivasi Pelajar di Dewan Tom Bazeley, baru-baru ini. Program ini menghimpunkan seramai 145

SIMULASI HAJI CILIK

Kurikulum kebangsaan Malaysia menggariskan pelajar Islam perlu didedahkan dengan teori umrah dan haji. Pembelajaran teori ini juga harus disokong pembelajaran praktikal agar lebih berkesan. Justeru,

BERITA TERBARU