Trending

Promosi pelancongan muzik melalui festival

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Festival Borneo Jaz yang akan datang berjanji untuk terus membina ekosistem pelancongan muzik di Miri selari dengan usahanya untuk mengangkat bandar peranginan itu sebagai pusat kebudayaan dan muzik.

Menggabungkan pemuzik dari pelbagai latar belakang budaya untuk meraikan muzik jaz dan memperkasakan komuniti tempatan, program residensi artis baharu yang dipanggil Fab Lab akan menjadi bengkel interaktif enam minggu untuk 30 pemuzik bermula 9 Mei hingga 18 Jun ini.

Hari Terbuka Fab Lab pada 8 Mei di Tegas Digital Innovation Hub Mirif bermula jam 4 hingga 5.30 petang untuk membolehkan peminat muzik bertemu pemuzik dan juga merasa apa yang akan datang dari 9 Mei hingga 18 Jun.

Fab Lab akan diketuai oleh dua pemuzik antarabangsa, Chris Stalk yang merupakan pemain saksofon, komposer dan penyusun dari Perancis dan Jules Vulzor merupakan pemain bass, DJ dan penghibur dari Switzerland.

Justeru, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sarawak Sharzede Datuk Salleh Askor dalam kenyataan berkata, program Fab Lab adalah sejajar dengan matlamat STB untuk mempromosikan pelancongan muzik melalui festival muzik ikonik termasuk Borneo Jaz.

“Dengan menerapkan persekitaran perkongsian pengetahuan, kami berharap dapat mewujudkan budaya jaz yang mampan untuk pemuzik Sarawak serta menyediakan platform antarabangsa untuk meningkatkan pertumbuhan muzik mereka,” ujarnya.

Bengkel muzik dan kelas induk yang ditawarkan oleh Fab Lab bukan sahaja diharapkan dapat memupuk keyakinan dalam ekspresi, tetapi berfungsi untuk merapatkan jurang antara tradisi lisan orang asli dengan bunyi jaz dan hip-hop kontemporari dan evolusi.

“Saya amat percaya dalam memupuk Jazz ExChange untuk menyokong diplomasi budaya, dan menggalakkan pertumbuhan mampan dalam seni dalam komuniti tempatan. “Program Borneo Jazz Artist Residency sememangnya akan memupuk hubungan antara artis antarabangsa dengan komuniti pemuzik di Miri,” kata Evelyn Hii, pengasas No Black Tie dan pengarah artistik festival Borneo Jaz.

Fab Lab bertujuan memperkasa dan memeriahkan pemuzik sebelum festival Jaz Borneo melalui empat bengkel iaitu Music Appreciation – Listen and Make It Your Own; Metodologi – Bagaimana Merasa Percuma Bermain Muzik; Kejuruteraan Bunyi- Jadikan Ia Bunyi Bagus!; dan Modul Prestasi – Mari Bermain.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru