ARTIKEL

PRU-15: 1,943,074 orang di Sarawak layak mengundi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) merekodkan Daftar Pemilih Sarawak yang terkini adalah seramai 1,943,074 orang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Dato Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata jumlah itu menunjukkan peningkatan sebanyak 59.14 peratus untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) kali ini berbanding 1,220,960 pemilih yang direkodkan ketika PRU-14.

“Daripada jumlah itu, 825,791 orang adalah pengundi berumur 21 hingga 39 tahun yang menjadi kategori paling ramai manakala jumlah pengundi berumur 18 hingga 20 tahun adalah 129,034 orang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menjelas lanjut, Wan Junaidi berkata Daftar Pemilih Sarawak yang terkini itu merekodkan seramai 975,618 bersamaan 50.21 peratus adalah pengundi lelaki dan 967,456 (49.79 peratus) pengundi wanita.

“Daripada keseluruhan pengundi, 25,799 orang adalah pemilih (OKU) iaitu 25,782 OKU pemilih biasa, tujuh OKU tentera dan pasangan serta 10 OKU polis dan pasangan,” katanya.

Menurut beliau, jumlah pengundi awal pula mencatatkan sedikit pengurangan iaitu 22,127 berbanding 24,545 mengikut rekod daftar pemilih PRU-14.

Tambahnya daftar keseluruhan juga menunjukkan majoriti pemilih adalah mereka yang berusia di bawah 60 tahun iaitu seramai 1,539,645 manakala 355,413 pemilih berusia 60 tahun ke atas.

Sementara, Wan Junaidi berkata, seramai 38,148 petugas akan bertugas untuk PRU-15 melibatkan 1,943 pusat mengundi termasuk 55 pusat mengundi awal dengan 4,286 jumlah saluran.

Katanya sebanyak 1,943 pusat pengundi telah diwartakan membabitkan sekolah, rumah panjang dan beberapa premis lain yang dikenal pasti.

“Daripada jumlah itu, 74 pusat pengundi yang terletak di kawasan pedalaman, tidak mempunyai akses telekomunikasi,” katanya.

Justeru, beliau berkata bagi mengatasi kekurangan di 74 pusat mengundi itu, SPR mendapat kerjasama syarikat pembekal perkhidmatan telekomunikasi serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) untuk memastikan semua pusat mengundi itu mendapat liputan perhubungan dan komunikasi tidak terjejas.

“Kerjasama dengan SKMM turut diwujudkan bagi memastikan semua pusat penamaan calon memiliki liputan komunikasi bagi memastikan hari penamaan calon pada 5 November ini berjalan lancar,” katanya.

Selain itu, katanya SPR juga mendapat kerjasama Jabatan Insolvensi Malaysia (Mdl) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk mendapatkan maklumat terkini berhubung rekod percukaian dan status kebankrapan calon-calon yang akan bertanding.

Dalam pada itu, Wan Junaidi berkata, SPR mendapat kerjasama pihak Peguam Negara semasa hari penamaan calon untuk memberi nasihat undang-undang kepada Pegawai Pengurus pilihan raya sekiranya berlaku kekeliruan dan masalah berkaitan undang-udang.

Katanya bagi memastikan kelancaran perjalanan pilihan raya kali ini, SPR Sarawak telah bersedia dengan pelbagai persediaan melibatkan logistik udara, air dan darat.

“Malah, sekiranya berlaku banjir ketika pilihan raya berlangsung, SPR Sarawak juga sudah merancang pelbagai kaedah bagi melancarkan perjalanan proses demokrasi dengan kerjasama bersama semua agensi keselamatan,” katanya.

Wan Junaidi berkata, selepas mendengar taklimat oleh Timbalan Pengarah (Operasi) SPR Sarawak, Hamfatullah Syawal Hamdan semalam, beliau berpuas hati dengan segala persiapan SPR untuk menghadapi PRU-15 di negeri itu khususnya hari penamaan calon pada 5 November dan hari pengundian pada 19 November.

Beliau juga menyeru agar semua calon, pengundi dan pekerja parti sentiasa bekerjasama dengan SPR dengan tidak melanggar undang-undang serta peraturan-peraturan pilihan raya bagi membantu melicinkan perjalanan pilihan raya.

BERITA LAIN

Malaysia nikmati kestabilan politik

NEW DELHI: Malaysia menikmati kestabilan politik dan pilihan raya seterusnya tidak akan diadakan sebelum 2027, kata Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Dewan Rakyat ditangguh selepas 15 hari bersidang

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Kedua Penggal Ketiga Parlimen Ke-15 ditangguhkan hari ini selepas bersidang selama 15 hari bermula 24 Jun lepas, menyaksikan 27 rang undang-undang diluluskan.Yang

Mohd Azmawi Fikri calon BN untuk PRK Nenggiri

KOTA BHARU: Ketua Pemuda Umno Kelantan Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dipilih sebagai calon BN bagi PRK DUN Nenggiri bulan depan.Perkara berkenaan diumumkan oleh Pengerusi

BERITA TERBARU