ARTIKEL

Pulau Pinang dijangka kekal jadi negeri pengeksport terbesar Malaysia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Pulau Pinang berpotensi untuk terus menjadi negeri pengeksport terbesar di Malaysia bagi tahun 2023, jika dilihat kepada prestasi semasa negeri serta angka-angka terkini.

Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (BN-Bertam) yang juga Pengerusi Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) berkata dalam tempoh Januari hingga Ogos lepas, Pulau Pinang terus mengekalkan kedudukan sebagai pengeksport terbesar negara dengan 30 peratus.

“Bagaimanapun dari segi nilai terdapat sedikit penurunan iaitu 3.1 peratus dengan jumlah RM281.03 bilion, namun saya optimis, melihat kepada prestasi semasa dan angka-angka terkini Pulau Pinang mampu terus menjadi negeri pengeksport terbesar di Malaysia bagi 2023,” katanya.

LAIN-LAIN BERITA

BERITA TERBARU

Bakih strategik KGC deka ditambah

SARIKEI: Opis Menteri Pemansang Indu, Nembiak Mit enggau Pengelantang Komuniti Sarawak (KPWK) benung chakah ngatur pengawa sida ngambi mayuh agi premis nerima Kenyalang Gold Card

WBC 2024: 13 negara terawal sahkan penyertaan

KUCHING: Seramai 13 petinju dari negara berbeza telah mengesahkan penyertaan mereka untuk bersaing di Kejuaraan Tinju Dunia (WBC) 2024 yang dijadual berlangsung di Stadium Perpaduan,