ARTIKEL

Punca kematian bayi di Perhentian Bas Jelukong masih dalam siasatan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

 

FOTO: Portal Rasmi Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak

BINTULU: Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak (JKNS) meminta orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi ke atas punca kematian bayi di Perhentian Bas Jelukong, Sri Aman yang tular di media sosial baru-baru ini.

Pengarah JKNS Dr Ooi Choo Huck berkata, punca kematian bayi berumur tiga bulan masih dalam siasatan dan belum dapat ditentukan.

Sehubungan itu katanya, jabatan memohon agar ibu bapa bayi berkenaan menghubungi pihak kesihatan secepat mungkin bagi membantu siasatan.

“JKNS sedang dalam usaha menghubungi ibu bapa bayi berkenaan bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan kes ini.

“Kita juga memohon agar ibu bapa bayi berkenaan boleh menghubungi pihak kesihatan secepat mungkin bagi membantu siasatan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Dr Ooi berkata berdasarkan siasatan, bayi berumur tiga bulan itu meninggal dunia di dalam bas semasa dalam perjalanan bersama-sama ibunya dari Kuching ke Sarikei pada 4 Disember lalu.

Katanya ibu kepada bayi menyedari bahawa bayi tidak bernafas semasa mereka berhenti di perhentian bas tersebut.

“Bayi telah dibawa segera ke Hospital Betong dan disahkan meninggal dunia apabila sampai ke hospital tersebut,” jelasnya ringkas.

Dalam pada itu, beliau menegaskan supaya orang ramai menghormati keluarga mendiang dengan tidak membuat sebarang spekulasi ke atas punca kematian sebelum siasatan selesai dijalankan.

BERITA LAIN

Nanta kesal akaun TikTok palsu guna namanya

KUCHING: Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab apabila terdapat akaun TikTok palsu yang menyamar menggunakan nama Alexander Nanta

Impian enam tahun tercapai, terima kasih Datuk Ding !

BINTANGOR: Impian enam tahun seorang remaja perempuan untuk mendapat kelulusan taraf kewarganegaraan akhirnya kesampaian apabila permohoban itu diluluskan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN). Permohonan remaja

BERITA TERBARU

Nanta kesal akaun TikTok palsu guna namanya

KUCHING: Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab apabila terdapat akaun TikTok palsu yang menyamar menggunakan nama Alexander Nanta