ARTIKEL

Raikan kehebatan pendidik-pendidik negara bersama Taylor’s College

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SUBANG JAYA: RISE Educator Award kini kembali untuk tahun keempat, meneruskan misi untuk meraikan dan mengiktiraf jasa-jasa hebat pendidik negara yang memberikan sokongan kepada pelajar dalam mencapai pendidikan berkualiti dan saksama.

Dianjurkan oleh Taylor’s College dan bahagian penglibatan pelajarannya, The Risers, RISE Educator Award terbuka untuk pencalonan dari 18 Mac 2024 hingga 17 April 2024.

Jemputan ini terbuka kepada semua untuk mencalonkan guru-guru melalui penyerahan cerita sepanjang 100 patah perkataan yang menggambarkan impak dan perbezaan yang dibuat dalam kehidupan pelajar mereka.

Tahun ini, penerima RISE Educator Award akan menerima wang tajaan sebanyak RM20,000 untuk menyokong usaha mereka dalam membentuk persekitaran pendidikan yang positif di sekolah.

RISE Educator Award kembali untuk tahun keempat, terus mengiktiraf para pendidik Malaysia yang membantu pelajar meraih pendidikan berkualiti dan saksama. Pemenang akan menerima RM20,000 untuk sokongan projek mereka.

Menurut Josephine Tan, Pengarah Kampus Taylor’s College, akronim RISE melambangkan Remarkable Impact in Student Education, yang menekankan peranan penting pendidik dalam membentuk kehidupan pelajar dan memupuk pendidikan inklusif.

Baca lain  Sarawak rangka inisiatif baharu mudahkan proses pengambilan pekerja asing 

“Taylor’s College tetap komited dalam menyokong pendidik yang bersemangat dan menginspirasi pembelajaran yang memberi kesan dengan meningkatkan sumbangan bagi RISE Educator Award. Kami bertujuan untuk memberdayakan guru-guru untuk menyebarkan misi mereka, mencipta kesan yang positif dalam bilik darjah dan komuniti,” ujarnya.

 Cikgu Kumaresan, Pendidik Terbaik RISE 2023, bertujuan untuk memberikan peluang pekerjaan yang saksama dan pelajarnya untuk pekerjaan. Beliau menjelaskan peningkatan Projek School Enterprise Kedai Dobi OKU dengan sponsor dari Taylor’s College kepada Dr Mohd Anuar Bin Abdullah, Timbalan Pengarah Bahagian Pendidikan Khas, Kementerian Pendidikan, dan Josephine Tan, Pengarah Kampus Taylor’s College, bersama Pn Rabthah, Pengarah SMPKV Merbok.

Pemenang RISE Educator of the Year 2023, Cikgu Kumaresan Muniandy dari Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Merbok di Kedah, telah menggunakan wang tajaan dari Taylor’s College untuk mengubahsuai Pusat Latihan Rumah Tiruan (Mock House Training Centre) sekolah tersebut dengan barangan keperluan rumah serta memperkasa Projek School Enterprise Kedai Dobi OKU dengan mesin-mesin bertaraf industri. Langkah-langkah ini selaras dengan tujuan beliau untuk menyediakan peluang pekerjaan yang saksama demi memastikan pelajar-pelajar berkeperluan khas dilengkapi, dilatih, dan diberdayakan untuk pasaran pekerjaan.

Baca lain  Tabung Darah HUS memerlukan penderma, pastikan bekalan darah cukup
Cikgu Velerie, penerima Anugerah Pendidik RISE 2023, menggunakan sponsor dari Taylor’s College untuk membina ‘Bilik Terapi Sensory Bersepadu dan Projek Snoezelen’ bagi pelajar-pelajar autism dan ADHD.

Seorang lagi pendidik hebat, Cikgu Velerie Wheelervon Primus, penerima RISE Educator Award 2023, memimpin projek ‘Bilik Terapi Sensory Bersepadu dan Projek Snoezelen’ di SK Bingkor untuk menampung dan memberi manfaat kepada pelajar-pelajar berkeperluan khas dengan autisme dan ADHD kerana kemudahan pembelajaran untuk keperluan pendidikan khas adalah terhad. Dengan kawasan-kawasan yang dikhaskan bagi pengalaman multi-sensori yang direka khas untuk pelajar-pelajar, beliau bertujuan untuk menyediakan ruang yang selamat dan mesra untuk kesejahteraan keseluruhan mereka.

Cikgu Velerie (kanan) menerangkan ‘Bilik Terapi Sensory Bersepadu dan Projek Snoezelen’ SK Bingkor kepada Datuk Robert Tawik @ Nordin, Penolong Menteri Kerja Raya dan ADUN N40 Bingkor (kiri) serta Josephine, Pengarah Kampus Taylor’s College (tengah).

“Inisiatif-insiatif yang menginspirasi ini mencerminkan dedikasi dan keperihatinan pendidik negara kita yang melampaui kaedah pengajaran konvensional untuk mencipta pengalaman bermakna bagi pelajar mereka. Melalui RISE Educator Award, kami berharap naratif-naratif yang memberi impak ini menjadi sumber inspirasi bagi pendidik di seluruh negara dan dunia.

Baca lain  Tanglung Naga sepanjang 298 kaki tarikan baharu Pekan Siniawan

Pada hakikatnya, di sebalik setiap pendidik yang bersemangat adalah kisah ketabahan, ketahanan, dan komitmen yang teguh untuk membentuk minda. Kami menggalakkan semua untuk menyertai kami dalam meraikan dan mengiktiraf para pendidik kami dan usaha mereka untuk memperkukuhkan usaha mereka serta terus menginspirasi pembelajaran yang berkesan,” lanjut Josephine Tan.

RISE Educator Award mengiktiraf pendidik yang hebat dan penuh inspirasi. Orang ramai boleh mencalonkan guru-guru dari pelbagai peringkat pendidikan di negara ini, termasuk sekolah-sekolah kebangsaan, swasta, dan antarabangsa prasekolah, sekolah rendah, dan sekolah menengah, yang menunjukkan dedikasi luar biasa dalam komuniti sekolah mereka.

Daripada pencalonan tersebut, 10 guru yang paling memberi impak akan disenaraikan, dan profil mereka akan dipaparkan di platform media sosial Taylor’s College untuk diundi oleh masyarakat. Lima guru dengan undian tertinggi akan melangkah ke peringkat akhir, dengan undian tersebut menyumbang 25% kepada keputusan akhir.

Kisah-kisah mereka kemudian akan dinilai oleh panel juri, termasuk Chan Soon Seng, Ketua Pengawai Eksekutif, Teach For Malaysia dan Cikgu Kumaresan Muniandy, RISE Educator of the Year tahun 2023, yang akan menilai usaha dan impak sumbangan guru tersebut, menyumbang 75% untuk menentukan penerima RISE Educator Award 2024.

Pelajar dari SMPKV Merbok berkongsi tentang Pusat Latihan Rumah Tiruan, yang dipulihkan dengan sokongan dari Taylor’s College, memberikan pengalaman praktikal dalam sektor hospitaliti.

 

Selain hadiah utama berjumlah RM20,000 untuk sekolah pemenang, penerima RISE Educator Award 2024 akan menerima RM5,000 dan pencadangnya akan membawa pulang RM500 sebagai hadiah tunai. Empat finalis lain akan masing-masing menerima wang tajaan berjumlah RM10,000 untuk sekolah mereka dan menerima hadiah wang tunai RM1,000, manakala pencadang akan menerima RM250.

Pencalonan untuk RISE Educator Award 2024 dibuka dari 18 Mac 2024 hingga 17 April 2024. Kesepuluh kisah yang disenaraikan akan diumumkan pada 22 April 2024 untuk pengundian oleh orang ramai. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Anugerah Pendidik RISE dan untuk mencalonkan seorang pendidik, sila layari https://college.taylors.edu.my/en/the-risers/rise-educator-award-2024.html.

BERITA LAIN

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,

Stadium mini Sambir lengkap lampu limpah

ASAJAYA: Kejohanan Piala Perpaduan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Asajaya Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah dijangka berlangsung berlainan iaitu dimainkan pada sebelah malam. Itu

BERITA TERBARU

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,