Trending

Raja Charles mahu Britain, Perancis tingkatkan hubungan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

PARIS: Raja Britain, Raja Charles III, pada Rabu petang menyeru Britain dan Perancis untuk menyegarkan semula persahabatan mereka untuk menghadapi cabaran abad ke-21, lapor Xinhua.

Tiba di Perancis pada Rabu petang untuk lawatan rasmi selama tiga hari, Raja Charles membuat kenyataan tersebut semasa majlis makan malam negara yang dianjurkan oleh Presiden Perancis, Emmanuel Macron di Istana Versailles.

Baginda memuji hubungan yang berkekalan antara Britain dengan Perancis, menyatakan bahawa hubungan antara rakyat Britain dengan Perancis adalah pelbagai dan mewakili nadi Perjanjian Cordiale yang ditandatangani oleh kedua-dua negara pada 1904.

Raja Charles berkata, sudah tiba masanya untuk meningkatkan semula persahabatan dua hala bagi memastikan ia bersedia menghadapi cabaran abad ke-21.

“Hubungan kita, sudah tentu, tidak selalu begitu mudah,” katanya menambah bahawa kedua-dua negara mempunyai sejarah yang panjang dan rumit.

“Dalam semua ini, kita bergantung pada persahabatan kita yang kukuh, yang diperbaharui dan disegarkan semula dengan setiap generasi baharu,” titahnya.

Sementara itu, Macron berkata lawatan Raja Charles ke Perancis adalah penghormatan kepada masa lalu dan jaminan masa depan.

“Walaupun Brexit, kita terus menulis sebahagian masa depan benua kita bersama-sama untuk menghadapi cabaran dan melayani sebab-sebab yang kita miliki bersama,” katanya.

Raja Charles serta isterinya, Permaisuri Camilla turut bertemu dengan wakil-wakil perniagaan Perancis dan Britain pada Khamis sebelum ke Bordeaux pada Jumaat. – Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

10 pendaki masih lesap

AGAM: Beratus-ratus penyelamat Indonesia bergegas untuk mencari 10 pendaki yang

E-Paper

8 December 2023

Berita Terbaru