ARTIKEL

Raja Norway keluar dari hospital M’sia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

OSLO: Raja Norway Harald telah dibenarkan keluar dari hospital Malaysia pada Ahad dan sedang terbang pulang dengan pesawat pemindahan perubatan, selepas menerima rawatan untuk jangkitan dan menerima perentak jantung sementara, lapor Agensi.

Raja tertua yang memerintah di Eropah pada usia 87 tahun, beliau terkena jangkitan semasa dalam perjalanan ke Pulau Langkawi sebelum dimasukkan ke hospital pada Selasa. Istana diraja Norway pada Sabtu berkata, Raja Harald telah dipasang dengan perentak jantung “sementara”, yang menurut doktor peribadinya akan menjadikan beliau kembali lebih selamat.

Pada Ahad, pihak istana dalam satu kenyataan berkata, Raja Harald akan “tidak lama lagi dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Langkawi untuk pengangkutan perubatan”, dan akan disertai oleh permaisuri.

“Setibanya di Norway, Baginda akan dimasukkan ke Hospital Rikshospitalet,” kata kenyataan itu.

“Baginda akan bercuti sakit selama dua minggu.” Sebuah pesawat perubatan yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan Scandinavia SAS mendarat di Langkawi pada Jumaat tetapi pihak berkuasa tidak mengesahkan sama ada ia untuk raja. Kawalan trafik udara Langkawi sebelum ini memberitahu AFP, pesawat SAS akan berlepas pada Ahad.

Raja Harald memerlukan tongkat untuk bersiar-siar dan telah mengalami beberapa siri masalah kesihatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada Januari, beliau dijangkiti jangkitan pernafasan beberapa hari selepas menolak spekulasi bahawa beliau mungkin turun takhta, berikutan arahan sepupu jauh Ratu Margrethe II di Denmark.

Dalam ketiadaannya, Putera Mahkota Haakon, 50, telah mengambil alih jawatan sebagai pemangku raja.

BERITA LAIN

PBB China sokong Palestin anggotai PBB

BEIJING: China menyokong Palestin menjadi anggota baharu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan menyokong Majlis Keselamatan PBB (UNSC) mengambil tindakan berkenaan dengan secepat mungkin. Ini dinyatakan

OJ Simpson meninggal dunia pada usia 76 tahun

OJ Simpson sudah meninggal akibat kanser pada usia 76 tahun, kata keluarganya. Menurut mereka dalam satu kenyataan: “Pada 10 April lepas, bapa kami, Orenthal James

Festival Air Sedunia Maha Songkran bermula di Thailand

Bangkok, Thailand: Kerajaan Thailand semalam melancarkan Festival Air Sedunia Maha Songkran 2024 bagi mempamerkan pelbagai tradisi negara itu sempena Songkran atau permulaan Tahun Baharu Thailand yang disambut setiap

BERITA TERBARU