ARTIKEL

Rakyat Malaysia tidak perlu kuarantin masuk ke India mulai hari ini

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Pengembara dari Malaysia yang lengkap divaksin tidak perlu menjalani kuarantin untuk memasuki India berkuat kuasa Isnin (14 Feb), menurut Suruhanjaya Tinggi India ke Malaysia.

Selain itu, Ujian RT-PCR COVID-19 pra penerbangan juga tidak wajib bagi pengembara lengkap divaksin yang tiba di India dari Malaysia.

“Sebagai pemacu vaksinasi terbesar di dunia, bermula dengan vaksin Aatmanirbhar India, dan protokol COVID-19 ditetapkan, India melonggarkan sekatan perjalanan untuk pelancong yang datang ke India dari Malaysia.

“Suruhanjaya Tinggi India mendoakan keselamatan dan pengalaman yang tidak mungkin dilupakan di India untuk pengembara Malaysia,” menurut Suruhanjaya Tinggi itu menerusi catatan Facebook.

Meskipun tiada pengiktirafan rasmi bersama bagi pensijilan COVID-19 yang ditandatangani antara Malaysia dan India, kedua-dua kerajaan mengiktiraf sijil vaksinasi dalam amalan diplomatik dan di lapangan.

Pintu pelancongan India dibuka semula pada 15 Nov bagi ketibaan dari semua negara dengan beberapa sekatan bergantung dari mana pengembara berlepas.

Menurut laporan di CNN Travel, penerima vaksin yang diiktiraf WHO atau di negara yang mempunyai perjanjian pengiktirafan bersama sijil vaksin dengan India tidak perlu mengemukakan ujian semasa ketibaan berkuat kuasa hari ini.

Setakat 10 Februari, senarai itu merangkumi 82 negara termasuk Amerika Syarikat (AS) dan United Kingdom (UK) dan mereka yang tidak memenuhi syarat masih perlu melakukan ujian.

Laporan itu turut menyatakan mulai hari ini, tiada kuarantin sejurus ketibaan dan penumpang antarabangsa diminta “memantau sendiri kesihatan mereka” selama 14 hari selepas ketibaan.

Semua penumpang dinasihatkan menyemak garis panduan perjalanan yang dikemas kini di https://mohfw.gov.in. – BERNAMA

BERITA LAIN

Kertas siasatan kes pembunuhan Nur Farah hampir siap

KUALA LUMPUR: Kertas siasatan berhubung kes pembunuhan bekas penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Nur Farah Kartini Abdullah kini hampir siap dan dijangka diserahkan kepada Timbalan Pendakwa

BERITA TERBARU

Empat pasukan buru gelaran juara Piala FA Serian

SERIAN: Saingan peringkat separuh akhir kempen Piala FA Serian berlangsung Ahad ini (28 Julai). Sekali gus, menyaksikan pertembungan hebat empat pasukan handalan dalam mengintai tiket