Trending

Rancang HARI anda jadi lebih PRODUKTIF

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

Adakah hari-hari sepanjang minggu yang anda tempuhi berjalan dengan lancar. Jika anda memerlukan panduan, berikut kiat bagaimana mengatur waktu dan menyusun tugasan harian agar setiap hari sepanjang minggu anda produktif.

1. Tetapkan tujuan: 

Tentukan apakah tujuan yang ingin anda capai sepanjang minggu ini. Buat daftar prioriti dan fokus pada tugas yang paling penting. Utamakan tugas yang penting kemudian menyiapkan tugas yang kurang penting.

2. Susun jadual: 

Buat jadual atau rencana harian yang berstruktur. Tetapkan waktu khusus untuk pekerjaan, masa untuk istirahat dan waktu untuk urusan peribadi. Pastikan anda dapat memberikan masa yang cukup untuk setiap aktiviti yang sudah dirancang itu.

3. Mengelola waktu: 

Gunakan teknik pengurusan waktu seperti metod Pomodoro (yakni kerja selama 25 minit dan istirahat lima minit) untuk meningkatkan produktiviti dan menjaga fokus.

Teknik Pomodoro ialah kaedah pengurusan masa yang dapat meningkatkan tumpuan dan produktiviti anda. Teknik ini menggalakkan anda bekerja dalam masa yang anda ada, dan bukan asyik bergelut dengan kerja anda.

4. Utamakan tugas: 

Kenal pasti tugas yang paling penting dan selesaikan ia terlebih dahulu. Mengutamakan pekerjaan dapat membantu anda mengelak daripada bertangguh menyiapkan tugasan.

5. Buat daftar tugas: 

Buat daftar tugas harian atau mingguan yang terperinci. Cara ini dapat membantu anda tetap terurus dan mudah mengingat perkara yang perlu anda selesaikan segera.

6. Hindari gangguan: 

Kurangi gangguan selama bekerja dengan mematikan pemberitahuan atau peringatan daripada telefon seluar atau komputer anda. 

Wujudkan lingkungan kerja yang tenang dan bebas daripada gangguan agar dapat fokus sepenuhnya menyiapkan tugasan anda.

7. Manfaatkan istirahat: 

Jangan lupa mengambil istirahat secara teratur. Berjalan-jalan sejenak, melakukan meditasi singkat atau membuat gerakan fizik dapat membantu menyegarkan minda dan tubuh anda serta membantu meningkatkan produktiviti.

8. Tetapkan batas: 

Jangan berlebihan dalam menyelesaikan tugas. Tetapkan batas waktu untuk pekerjaan dan pastikan anda juga memberikan waktu yang cukup untuk istirahat dan bersantai.

9. Jaga keseimbangan: 

Selain bekerja, pastikan anda memberikan waktu untuk hal yang wajar anda nikmati. Jaga keseimbangan antara pekerjaan, waktu bersama-sama keluarga dan teman, waktu makan serta masa untuk beraktiviti dan berekreasi.

10. Penilaian dan pembelajaran: 

Setelah minggu berakhir, luangkan waktu untuk menilai pencapaian dan pembelajaran yang anda dapat daripada pengalaman tersebut.

Kenal pasti di manakah anda dapat meningkatkan penguasaan diri untuk minggu-minggu berikutnya.

Semoga kiat ini dapat membantu anda mengatur hari dan minggu anda dengan lebih efisien dan produktif. 

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

Malam Kesenian Islam

Malam Kesenian Islam pada tahun ini membuka tirainya dengan acara

IPG BERSELAWAT

INSTITUT Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang (IPGKBL) mengadakan Program Majlis

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru