ARTIKEL

Rekahan bulan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Salah satu mukjizat yang dikatakan pernah dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW ialah dapat membelah Bulan. 

Bagaimanapun, dalam artikel ini kita tidak cuba mengaitkan bukan terbelah dua dengan rekahan yang dirakam oleh saintis Nasa.

Memetik laporan Nasa, foto rekahan Bulan itu diambil oleh krew Apollo 10 pada Mei 1969 dan menunjukkan Rima Ariadaeus, rille atau parit panjang Bulan – dipercayai sebagai sesar yang terbentuk oleh aktiviti tektonik.

Sesetengah saintis percaya alur linear mungkin terbentuk selepas peristiwa hentaman yang besar.

Manakala, yang lain percaya parit terbentuk sebagai manifestasi permukaan sistem daik ketika Bulan masih aktif seumpama gunung berapi.

Menurut Nasa, pakar bersetuju Rima Ariadaeus, kira-kira 300km panjang, ialah sistem sesar yang serupa dengan yang ada di Bumi.

Profesor Paul Groot, ahli astronomi Universiti Radboud di Belanda berkata, sumbing yang ditunjukkan dalam imej (dimuat naik di Internet) adalah di Bulan, tetapi tidak sehingga ia memanjang di sekitar Bulan.

Menurut beliau, ia ciri yang berkemungkinan besar berkaitan kesan yang mencipta kawah Tycho.

BERITA LAIN

Jaga aib diri, orang lain

MENJAGA aib sesama manusia menjadi tanggungjawab yang dianjurkan dalam Islam. Pentingnya perbuatan menahan diri daripada mengumpat dan mencari kesalahan orang lain. Allah SWT juga memberikan

Bentuk peribadi pelajar

BARU-BARU INI, Mukhayyam Dakhili Tunas Kadet Remaja Sekolah Musleh (TKRSM) bagi murid Tahun 4 berlangsung dengan jayanya di Sekolah Rendah Islam Al-Amin Kota Samarahan. Program

Wanita 66 tahun bersaing Ratu Cantik

“Usia bukan penghalang, saya sentiasa ingin mencuba untuk menyertai dunia ratu cantik kerana ia sesuatu yang sangat inklusif. Saya tidak pernah lupa tentang warisan budaya

Buang stigma masyarakat

“MENERUSI program ini, ia boleh memberi kepercayaan kepada ibu bapa. “Jadi, kepada mereka yang mempunyai anak autisme, jangan risau, sentiasa ada caranya untuk menangani mereka,”

BERITA TERBARU