Trending

Rekod 14 tahun lebur

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

PERENANG kebangsaan Bryan Leong memperbaharui rekod kebangsaan dalam acara 50 meter (m) kuak kupu-kupu lelaki di Sukan Universiti Dunia (Universiade) Chengdu, China, semalam.

Menurut laman sesawang temasya sukan itu, Bryan mencatat 24.35 saat (s) pada saingan separuh akhir satu di Dong’an Lake Sports Park Aquatics Centre sekali gus memadam rekod lama 24.38s yang dicipta bekas perenang negara Daniel Bego di Kejohanan Dunia di Rom, Itali pada 2009.

Bagaimanapun, catatan itu gagal melayakkan beliau ke final selepas menamatkan saingan di kedudukan ketujuh daripada keseluruhan lapan peserta.

Bulan lepas, Bryan mencatat 52.96s dalam acara 100m kuak kupu-kupu di Kejohanan Akuatik Dunia di Fukuoka, Jepun, sekali gus memperbaharui rekod kebangsaan miliknya buat kali kedua tahun ini.

Pada Mei, Bryan melakar 53.02s dalam acara 100m kuak kupu-kupu di Perlumbaan Antarabangsa AP London 2023 untuk mengatasi rekod lamanya 53.32s yang dicatatkan di Sukan Malaysia (Sukma) tahun lepas. 

Di London, beliau turut mencipta rekod baharu dalam acara 50m gaya bebas apabila merekodkan 23.07s sekali gus memadam 23.09s yang dilakukan di Sukan SEA Hanoi, Vietnam tahun lepas.

Sementara itu, badminton bakal menambah pingat buat kontinjen negara di Chengdu apabila skuad negara layak ke separuh akhir acara berpasukan campuran selepas menewaskan Hong Kong 3-1 pada pertembungan suku akhir.

Skuad badminton negara akan berdepan Taiwan pada aksi separuh akhir dengan pingat gangsa sudah pasti dalam genggaman selepas Malaysia mengumpul keseluruhan satu emas dan tiga gangsa setakat ini. Sukan Universiti Dunia di Chengdu bermula 28 Julai hingga 8 Ogos ini.- Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

Regu Azam raja libas

REGU Azam dari Bintulu muncul juara Kejohanan Raja Pisak Ragak

Gol Ronaldo memukau

BINTANG sensasi, Cristiano Ronaldo membuktikan sentuhan ajaibnya apabila menyumbat gol

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru

Regu Azam raja libas

REGU Azam dari Bintulu muncul juara Kejohanan Raja Pisak Ragak