ARTIKEL

Resipi ibu ke luar negara

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Kepakaran membuat kuih dan biskut menjadi titik permulaan bagi Muhammad Afiq Ahmad memperkenalkan produk jenama Zaafi.

Beliau yang berasal dari Kampung Bako, di sini optimis mampu menembusi pasaran luar negara sekiranya terus berusaha.

Pemuda berusia 28 tahun itu memperkenalkan produk buatannya seperti kuih gunting asli, acar timun manis, biskut batang buruk dan tart nanas.

Mengakui kebolehan membuat produk tersebut diperoleh daripada ibunya, beliau berkata, pada awalnya dia hanya membuat kuih dan biskut pada Hari Raya.

“Hanya pada Hari Raya saya berani buat biskut dan kuih-muih.

“Apabila kawan-kawan dan saudara berkata kuih dan biskut saya sedap, saya terfikir untuk menjualnya,” kata Afiq kepada Suara Sarawak, semalam.

Jelasnya, sejak dua tahun lalu, dia menjalankan perniagaan menjual secara dalam talian dan bersemuka.

“Saya menyertai Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) sejak tahun 2018. Agensi ini banyak membantu saya dari sudut promosi produk.

“Sebab itu, saya bercadang untuk mendapatkan sijil HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) kerana ingin meluaskan perniagaan ke luar negara.

“Saya ingin berusaha memperluaskan produk jenama Zaafi ke seluruh Malaysia, Brunei, Indonesia dan sebagainya,” katanya.

Beliau turut berharap produknya dikenali orang ramai.

Selain itu, beliau turut menasihati usahawan lain supaya jangan berputus asa dalam menghadapi cabaran meskipun ditimpa musibah.

“Jangan mudah putus asa dan cepat mengalah. Kita kena kuat jika ingin mencapai sesuatu kejayaan,” katanya.

LAIN-LAIN BERITA

Lelaki maut, jatuh Jambatan Batang Salak

KUCHING: Seorang lelaki menemui ajal selepas dipercayai terjatuh ke dalam sungai di Jambatan Batang Salak, Jalan FAC di sini, hari ini. Komander Operasi PBK II

Sasar latih 10,000 rakyat Sarawak secara percuma

KUCHING: Kementerian Sumber Manusia mensasarkan melatih seramai 10,000 rakyat Sarawak secara percuma dalam pelbagai jenis kursus sempena Minggu Latihan Kebangsaan yang akan bermula dari 24

BERITA TERBARU

Azman Adnan, Ketua Pengarah Pendidikan baharu

PUTRAJAYA: Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan (Sektor Operasi Sekolah), Azman Adnan, dilantik sebagai Ketua Pengarah Pendidikan yang baharu berkuat kuasa Selasa, demikian menurut Kementerian Pendidikan (KPM). Kementerian