ARTIKEL

Rosmadi nafi segala dakwaan ‘surat layang’ burukkan kepimpinan, pengurusan FAM

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Seri Rosmadi Ismail, mempertahan kepimpinan dan pengurusan badan induk itu yang terpalit dengan pelbagai dakwaan serius dalam satu ‘surat layang’ hari ini.

Rosmadi, yang juga Ahli Jawatankuasa Eksekutif FAM, ketika dihubungi BERNAMA berkata beliau sudah membaca keseluruhan dakwaan yang dikirim melalui e-mel kepada pihak berkepentingan termasuk media itu dan mendapati ia tidak benar sama sekali.

Beliau menyifatkan kesemua dakwaan itu, antaranya FAM tidak telus dalam proses pemberian tender melibatkan projek Pusat Latihan Kebangsaan, sebagai sesuatu yang sangat berat dan mampu mencemarkan imej badan induk itu selain membantutkan perkembangan bola sepak di Malaysia.

“Bagi saya, tuduhan-tuduhan itu tidak benar kerana setiap keputusan sama ada yang besar ataupun kecil kita buat dalam mesyuarat exco di mana mesti ada satu keputusan yang konsensus antara kita, barulah setiap keputusan itu dilaksanakan.

“Berkenaan tender pula, saya rasa tuduhan itu tak betul kerana kita buat tender terbuka, kita jemput semua pihak dan akan menilai, antaranya dari segi keupayaan syarikat.

“Setiap keputusan dan cadangan daripada pengurusan ataupun perunding yang dilantik mesti kena dapatkan kelulusan exco,” katanya.

Rosmadi juga mengesahkan tiada keputusan yang dibuat secara bersendirian di FAM dan beliau secara peribadi berpuas hati dengan sistem serta cara kerja badan induk itu.

Beliau tidak menolak kemungkinan kesemua dakwaan sengaja ditimbulkan kerana faktor tidak puas hati, dendam dan dengki.

“Saya yakin semua exco, termasuk saya, amat yakin dengan sistem yang dilaksanakan dan berada di belakang Presiden (Datuk Hamidin Mohd Amin) serta seluruh jawatankuasa yang dinyatakan dalam dakwaan yang dibuat itu,” katanya.

Terdahulu, tular di media sosial ‘surat layang’ dalam bentuk e-mel yang membangkitkan isu kepimpinan dan pengurusan FAM.

Empat perkara utama yang dibangkitkan ialah penyalahgunaan kuasa oleh Setiausaha Agung FAM, gaji serta manfaat staf, isu melibatkan skuad Harimau Malaya, dan projek Pusat Latihan Kebangsaan.

Kesemua dakwaan tersebut menambah tekanan dan kehangatan menjelang Kongres Tahunan ke-60 FAM yang dijadual berlangsung di sebuah hotel di Petaling Jaya esok.

BERITA LAIN

PMNS komited perkasa pembangunan sukan Muaythai

BINTULU: Persatuan Muaythai Negeri Sarawak (PMNS) komited memperkasa pembangunan sukan Muaythai di negeri ini. Usaha ke arah itu tampak jelas apabila badan induk berkenaan menganjurkan

Misi Kuching City FC cari kemenangan pertama

KUCHING: Pengurus Kuching City FC, Irwanshah Mohamad menegaskan, tiga mata tetap menjadi buruan pasukannya pada perlawanan menentang Sabah FC di Stadium Likas, Kota Kinabalu malam

BERITA TERBARU