ARTIKEL

Rumah panjang dua tingkat di Jalan Kemena, Bintulu, musnah dalam kebakaran petang tadi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BINTULU: Sebuah rumah panjang dua tingkat jenis separuh kekal musnah dalam kebakaran di Jalan Kemena di sini, petang tadi.

Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kebakaran membabitkan Rumah Rentap Tubau, kira-kira jam 2.50 petang itu.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Bomba Sarawak berkata, sepasukan anggota bomba bergegas ke lokasi yang terletak 100 kilometer dari Bintulu sejurus menerima panggilan kecemasan pada 2.59 petang.

“Bomba tiba di lokasi pada jam 4.02 petang sebelum melakukan kerja-kerja pemadaman susulan.

“Kebakaran rumah panjang 12 pintu itu membabitkan kawasan seluas kira-kira 100 kaki kali 50 kaki,” katanya dalam satu kenyataan.

Jurucakap itu berkata, rumah panjang terbabit terbakar keseluruhannya namun semua penghuninya terselamat.

Pada masa yang sama katanya, kawasan itu tidak mempunyai rangkaian telekomunikasi yang baik.

“Bomba juga menghadapi masalah apabila tidak ada sumber air di lokasi kejadian. Api berjaya dikawal sepenuhnya pada 4.43 petang.

“Kita melakukan siasatan terperinci bagi mengenal pasti punca dan kerugian akibat kejadian ini,” ujarnya.

BERITA LAIN

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Tawan Bung Muan pada Hari Sarawak

BAU: Tidak mensia-siakan cuti umum sempena sambutan Hari Sarawak ke-61 hari ini, kira-kira 500 penduduk dari sekitar daerah ini mengambil peluang mencabar diri ‘menawan’ puncak

Pendapatan isi rumah di Sarawak RM4,978

BINTULU: Kerajaan Sarawak kini sedang menumpukan usaha untuk meningkatkan lagi penengah pendapatan isi rumah di negeri itu, kata Premier Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

BERITA TERBARU

SU Enterprise juara edisi sulung

KOTA SAMARAHAN: Pasukan SU Enterprise FC berjaya merangkul gelaran juara Kejohanan Bola Sepak Veteran 2024 anjuran Unit Saberkas Kampung Tanjung Bundong, Kota Samarahan. Skuad yang

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul