ARTIKEL

Adun Tupong Fazzrudin Abdul Rahman ketika ditemui pemberita selepas Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitrinya di Pusat Hikmah Exchange , hari ini.

Saingan harga tiket penerbangan ke Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Pengumuman syarikat penerbangan milik Sarawak yang dijangka beroperasi pada tahun hadapan diharap dapat menurunkan harga tiket kepada anak Sarawak.

Adun Tupong Fazzrudin Abdul Rahman berkata, dengan adanya syarikat penerbangan itu nanti diharap dapat memberi saingan dalam harga tiket penerbangan.

“Seperti yang kita sedia maklum tiket penerbangan amat mahal sehingga mencecah RM800 sehingga RM1,000 bagi perjalanan pulang ke Kuala Lumpur.

“Jadi dengan adanya syarikat penerbangan ini nanti diharap dapat memberi saingan ataupun menurunkan lagi harga tiket penerbangan untuk rakyat Sarawak,” katanya.

Tambah beliau, Sarawak mempunyai inisiatif sendiri dilaksanakan oleh Sarawak Volunteers dan Yayasan Sarawak untuk membantu graduan Sarawak.

“Inisiatif itu, pelajar boleh memohon sebanyak dua kali dan terpulang kepada mereka sama ada memohon semasa musim perayaan atau musim cuti.

“Biasanya jumlah pelajar yang memohon setiap tahun sekitar 10,000 sehingga 12,000,” katanya lagi.

Terdahulu, media melaporkan Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg memaklumkan Syarikat penerbangan milik Sarawak dijangka mula beroperasi pada 2025.

Katanya, pada masa ini proses pengambilalihan syarikat penerbangan MASwings Sdn Bhd (MASwings) oleh Kerajaan Negeri itu berlangsung selepas dipersetujui secara prinsip oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia, Kementerian Pengangkutan dan Malaysia Aviation Group.

BERITA LAIN

15 PATI gagal masuk Sarawak

KUCHING: Tentera Darat Malaysia (TDM) berjaya menggagalkan cubaan seramai 15 pendatang asing tanpa izin (PATI) masuk ke Sarawak menggunakan lorong tikus di Sektor Pos GABMA

Reruai Sarawak curi perhatian pengunjung

KUCHING: Sambutan Hari Muzium Antarabangsa tahun ini mendapat pujian ramai termasuk Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah. Majlis

10 gadis jelita rebut gelaran Kumang Gawai

SIBU: Seramai 10 gadis jelita merebut gelaran Kumang Gawai Dayak Sibu 2024 yang akan berlangsung sempena Majlis Makan Malam Mantar Gawai Dayak Peringkat Bahagian Sibu

BERITA TERBARU

15 PATI gagal masuk Sarawak

KUCHING: Tentera Darat Malaysia (TDM) berjaya menggagalkan cubaan seramai 15 pendatang asing tanpa izin (PATI) masuk ke Sarawak menggunakan lorong tikus di Sektor Pos GABMA