ARTIKEL

Santuni gologan rentan – Fatimah

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Badan bukan kerajaan atau organisasi swasta harus memanfaatkan sepenuhnya fasiliti disediakan kerajaan negeri bagi tujuan kebajikan di negeri ini.

Di bawah Kementerian Pembangunan Wanita Kanak-Kanak Dan Kesejahteraan Komuniti (KPWK), pusat-pusat kebajikan bertindak sebagai sumber yang strategik kepada setiap golongan yang memerlukan.

Menterinya, Datuk Seri Fatimah Abdullah berkata, Pusat Sokongan Sosial Komuniti (CSSR) di Kuching misalnya mampu menawarkan perkhidmatan kebajikan bersepadu termasuk makan minum, khidmat nasihat, dan saluran kepada bantuan lain berkaitan.

“Ini kerana kita mahu ahli masyarakat tahu di mana lokasi tempat ini (CSSC) yang mempunyai beberapa komponen yang sangat popular termasuk penyediaan makanan dan tabung makanan.

“Perkhidmatan sosial yang kita berikan di tingkat pertama bila kita uar-uarkan tentang CSSC ini hari ini, kita ada juga tetamu dari UNICEF jadi mereka tahu apa yang kita lakukan,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa program iftar bersama sekitar 60 komuniti rentan  di CSSC, di Jalan Abell lewat petang kelmarin.

Untuk rekod, Sarawak akan memperuntukkan sejumlah RM500,000 sebagai Bantuan Ketua Isi Rumah Wanita Sarawak (KIRWAS) tahun 2023.

Sementara pada tahun 2022, seramai lebih 53,000 kumpulan rentan telah menerima bantuan kebajikan bulanan melibatkan perbelanjaan lebih RM205 juta daripada kerajaan negeri.

BERITA LAIN

Mangsa kebakaran di Kampung Kelka disantuni

SIMUNJAN: Nasib mangsa kebakaran di Kampung Kelka Ulu, Simunjan, Abdul Rahman Abdullah terus mendapat perhatian dua wakil rakyat di kawasan terbabit iaitu Ahli Parlimen P.200

Guru wanita maut, Hilux bertembung Axia

KOTA SAMARAHAN: Seorang guru wanita maut setelah kenderaan dipandunya terlibat dalam kemalangan dengan pacuan 4×4 berdekatan Institut Memandu NB Motors Sdn Bhd di sini, tengah

Pertandingan fotografi, video pendek untuk belia

SIBU: Majlis Perbandaran Sibu (MPS) akan menganjurkan Pertandingan Fotografi Belia Antarabangsa Jalan Sutera Ketiga dan Pertandingan Video Pendek. Pengerusi penganjurnya pertandingan Kaunselor Michelle Law Wan

BERITA TERBARU

Mangsa kebakaran di Kampung Kelka disantuni

SIMUNJAN: Nasib mangsa kebakaran di Kampung Kelka Ulu, Simunjan, Abdul Rahman Abdullah terus mendapat perhatian dua wakil rakyat di kawasan terbabit iaitu Ahli Parlimen P.200

Sarawak dulu sesingkang mantu rayat

BAU: Perintah Sarawak dipuji laban ngena chara go the extra mile tauka dulu sesingkang ba pengawa meri bantu ngagai rayat di menua tu. Sapit Menteri