ARTIKEL

Bernama

Sape bakal dipamer di Muzium Sukan Asia China

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Sape atau sampe, sejenis alat muzik tradisional petik bertali yang dimainkan oleh masyarakat Orang Ulu di Sarawak, dipilih untuk dipamerkan sebagai antara kraf budaya Malaysia di Muzium Sukan Asia di Hangzhou, China.

Timbalan Pengarah Komunikasi Pemasaran dan Pengaktifan Proton Holdings Bhd (Proton) Steven Zhou Qi berkata, inisiatif untuk mempromosi alat muzik tradisional itu di peringkat global adalah dipacu oleh syarikat automotif negara itu kerana ia turut memainkan peranan penting bagi merangsang sektor pelancongan Malaysia pasca-Covid-19.

Beliau berkata alat muzik tradisional itu akan dipamerkan bersama kraf budaya lain dari setiap negeri di Malaysia berdasarkan yang paling meraih undian di media sosial Proton.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

17,034 warga emas Jepun meninggal sendirian

TOKYO: Satu tinjauan terkini oleh Agensi Polis Kebangsaan Jepun (NPA) menunjukkan bahawa 17,034 warga emas yang tinggal bersendirian meninggal dunia di rumah di seluruh negara

Pertingkat usaha bantu PKS tembusi pasaran luar

SAMARKAND: Usaha membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia menembusi pasaran luar negara perlu dipertingkat bagi mengangkat kedudukan syarikat berkenaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri