ARTIKEL

Sarawak akur keputusan Kerajaan Persekutuan tolak anjur Komanwel 2026

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SARAWAK akur dengan keputusan Kerajaan Persekutuan untuk menolak tawaran menjadi tuan rumah penganjuran Sukan Komanwel 2026.

Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, beliau percaya bahawa keputusan tersebut dibuat atas sebab-sebab tertentu.

“Keputusan sudah dibuat, walaupun ditawarkan insentif berjumlah 100 juta pound (RM603 juta) daripada Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) tetapi Malaysia menolak.

“Mesti ada sebab-sebab tertentu kita tidak dapat menganjurkan temasya sukan ini, dan kita juga akur dengan keputusan Kerajaan Persekutuan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyempurnakan pelancaran rasmi Motosikal Elektrik jenama EBIXON di Muzium Budaya Borneo (BCM), semalam.

Berita lanjut dalam epaper STSS.

BERITA LAIN

SUKMA XXI 2024: Tamparan hebat skuad tinju

KUCHING: Tamparan hebat buat skuad tinju negeri Sarawak dalam menghadapi temasya Sukan Malaysia (SUKMA) XXI Sarawak 2024. Kem kendalian Muhammad Helman Morni (ketua jurulatih) dan

Pelados juara tewaskan The Jang

PASUKAN Pelados dinobatkan sebagai juara Pertandingan Bola Raya Kampung Tuie Edisi 2024 selepas menewaskan pesaing utamanya, The Jang. Bergelar jaguh, pasukan dari Spaoh itu pulang

TMJ derma rumput jenis hibrid untuk SNBJ

KUALA LUMPUR: Pemangku Sultan Johor Tunku Mahkota Ismail akan mendermakan rumput jenis hibrid bagi kegunaan padang Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ). Menurut hantaran yang dimuat

BERITA TERBARU