Sarawak bakul makanan Malaysia

KUCHING: Sarawak dan Singapura boleh mencapai matlamat berkaitan makanan dengan bekerjasama mengumpulkan sumber.

Ketua Pegawai Eksekutif Pejabat Perdagangan dan Pelancongan Sarawak, Singapura (Statos) Chew Chang Guan berkata, Sarawak sedang berusaha membangunkan negeri ini menjadi bakul makanan untuk Malaysia, sementara Singapura menyasarkan 30 peratus pengeluaran makanan dihasilkan dalam negara.

“Ini adalah cabaran besar bagi Singapura kerana saat ini kurang dari sepuluh peratus makanan yang dijual di Singapura dihasilkan dalam negara,” katanya dalam ucapan perasmian Webinar ‘Sarawak Business Matching on Food Sourcing’ yang dianjurkan bersama oleh Persekutuan Perniagaan Singapura dan Statos kelmarin.

Chang Guan berkata, salah satu cara Singapura dapat mencapainya adalah dengan menceburi perniagaan pengeluaran makanan yang berpusat di luar negara, seperti Sarawak yang mempunyai sumber tanah pertanian luas sesuai untuk tanaman dan pengeluaran makanan.

Beliau juga menjelaskan Sarawak mempunyai empat kelebihan utama seperti nilai wang, komitmen Kerajaan Sarawak untuk terlibat dan meningkatkan kerjasama dengan perniagaan Singapura ke tahap yang baharu dan cabaran yang ditawarkan.

“Ini adalah masa yang tepat untuk membeli produk Sarawak atau melabur di Sarawak dan kami berminat untuk membuat permulaan yang baik di sini,” kata Chang Guan.

Dalam webinar ini, tujuh syarikat pengeluaran makanan Sarawak menyampaikan pembentangan mengenai perniagaan mereka dan peluang berpotensi untuk berkolaborasi dengan pelabur atau rakan kongsi Singapura.

Salah satu syarikat tersebut ialah Carus Flora, sebuah syarikat swasta di bawah syarikat usaha niaga kelapa, Carus Eco Plants Sdn Bhd. yang memfokuskan pada pertanian, penuaian dan pengedaran sayur midin untuk pasaran tempatan dan eksport.

“Di Carus Flora, kami bangga dapat menanam sayur midin sebagai tanaman pertanian dengan bantuan Kerajaan Sarawak,” kata Shaun Ho, pegawai pemasaran kumpulan Carus Eco Plants Sdn Bhd. Dia menjelaskan penuaian, pengemasan, dan pengiriman midin, sambil menambah ini dibekalkan ke restoran dengan harga RM15 per kilogram dan juga terdapat di pelbagai pasar raya.

Shaun Ho berkata, syarikat juga sedang mengusahakan pembungkusan percubaan dengan Jabatan Pertanian dan pasukan penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk memastikan bahawa midin mereka dapat memiliki jangka hayat yang panjang untuk dieksport ke luar negara, termasuk Singapura.

“Kami berharap Singapura akan menjadi salah satu pelanggan luar negara pertama kami,” katanya.

Menurutnya, Carus Flora menyasarkan untuk meningkatkan ladang sekitar 500 ekar, yang akan menghasilkan sekitar 7.5 tan sayur midin setiap hari pada tahun 2021.

“Kami juga ingin meningkatkan pengeluaran pertanian di Sarawak agar sesuai dengan matlamat Kerajaan Sarawak untuk menjadi pengeksport bersih produk makanan menjelang 2030,” kata Ho.