ARTIKEL

Sarawak dahului inisiatif tenaga hijau

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

DALAM usaha untuk mengejar kelestarian alam dan kemajuan ekonomi, inisiatif tenaga hijau telah menjadi fokus utama bagi banyak negara.

Di bawah kepimpinan Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg, inisiatif tenaga hijau telah menjadi teras utama dalam agenda pembangunan lestari.

Kepemimpinan lestari yang diperlihatkan oleh beliau mengutamakan kemampanan masa depan dari segi ekonomi, kewangan, penggunaan tenaga dan alam sekitar.

Dengan mengintegrasikan sumber tenaga yang bersih dan mampan, bertujuan tidak hanya mengurangkan kesan buruk ke atas alam sekitar, tetapi juga memacu pertumbuhan ekonomi yang mampan.

Hakikatnya, dasar Kerajaan Sarawak menggalakkan dan mengutamakan tenaga hijau dan teknologi baharu menjadikannya pilihan destinasi pelaburan, termasuk dari Jepun dan Korea Selatan.  

Dua loji hidrogen hijau Sarawak yang dibina melalui kerjasama dengan syarikat Jepun dan Korea Selatan dijangka siap sepenuhnya pada 2027.

Ini selari dengan matlamatnya untuk muncul sebagai pengeluar utama tenaga hidrogen hijau di rantau ini.

Permintaan untuk hidrogen hijau kini berkembang pesat, malah dijangka tumbuh sebanyak 50 peratus dalam sedekad lagi.

Dianggarkan hidrogen hijau akan menjana sehingga 30 juta pekerjaan menjelang 2050 dan peningkatan hasil tahunan AS$2.5 trilion kepada ekonomi seluruh dunia.

Abang Johari pada pertengahan tahun lalu berkata, terdapat keperluan segera untuk meningkatkan pembangunan dan pembinaan loji hidrogen hijau kerana pada tahun lalu, jumlah pengeluaran untuk hidrogen hijau meningkat lebih daripada 40 peratus kepada 38 juta tan atau separuh daripada keperluan dunia menjelang 2030.

Langkah pantas pembangunan loji hidrogen hijau Sarawak itu juga adalah untuk memastikan negara berada di landasan yang betul untuk memenuhi komitmen sifar pelepasan bersih menjelang 2050 ketika dunia berdepan dengan fenomena perubahan iklim.

Penting untuk memahami bahawa Sarawak adalah salah satu negeri yang kaya dengan sumber tenaga dapat diperbaharui.

Oleh itu, inisiatif ini tidak hanya memanfaatkan kekayaan semula jadi negeri ini, tetapi juga mengurangkan ketergantungan pada bahan api fosil dan mencemarkan alam sekitar. 

Keputusan untuk beralih kepada tenaga hijau membawa kesan positif terhadap alam sekitar.

Dengan mengurangkan penggunaan bahan api fosil, Sarawak mengurangkan jumlah pelepasan karbonnya, dan menyokong usaha global untuk memerangi perubahan iklim. 

 Apatah lagi dijangka berlaku peningkatan suhu dunia kepada 1.5 darjah Celsius akibat pelepasan karbon dioksida, sulfur dioksida, nitrous oksida dan kesan gas rumah hijau.

Para saintis dunia meramalkan satu ke dua dekad tahun 2050, suhu global akan terus meningkat kepada 2.2 darjah Celsius, sekali gus akan menyukarkan usaha memulih semula kesan pemanasan global dan perubahan iklim. 

Bukankah ini sesuatu yang menggerunkan kerana peningkatan suhu global akan memberi banyak kesan, termasuk kepada sektor pertanian, perikanan, ekonomi, dan kesihatan?

Hakikatnya, langkah Kerajaan Sarawak itu tidak hanya memberi manfaat kepada penduduk tempatan dengan mengurangkan pencemaran udara dan kesan negatif lain yang berkaitan dengan pembakaran bahan api fosil, tetapi juga memelihara alam semula jadi dan kepelbagaian biologi Sarawak. 

Sarawak mempunyai karbon daripada pokok hutan, bakau dan sebagainya dengan stok simpanannya antara 750 juta tan sehingga satu bilion tan.

Perdagangan karbon dan penangkapan karbon pasti akan mendatangkan hasil besar kepada Sarawak.

Perdagangan karbon di China, Eropah, Jepun dan Amerika Syarikat dianggarkan berharga $USD120 setan. Inisiatif tenaga hijau juga membuka peluang ekonomi baharu.

Pembangunan projek tenaga hijau mencipta pelbagai peluang pekerjaan dalam sektor pembinaan, penyelenggaraan, dan pengurusan.

Selain itu, industri tenaga hijau memperluas ruang untuk penyelidikan dan pembangunan dalam teknologi yang lebih canggih, menyumbang kepada pembangunan kepakaran tempatan dan menarik pelaburan asing.

Inisiatif tenaga hijau juga membantu meningkatkan kedaulatan tenaga Sarawak.

Dengan mengandalkan sumber tenaga semula jadi negeri sendiri, Sarawak mengurangkan ketergantungan pada import tenaga dari luar negeri.

Ini sekali gus memberikan kestabilan dan jaminan bekalan tenaga kepada industri tempatan serta mengurangkan risiko yang berkaitan dengan fluktuasi harga tenaga dunia.

Namun, walaupun inisiatif tenaga hijau menjanjikan banyak manfaat, terdapat cabaran yang perlu diatasi. Inisiatif tenaga hijau memerlukan pelaburan yang besar dari segi modal dan teknologi.

Kerajaan Sarawak perlu bekerjasama dengan sektor swasta dan mungkin mencari bantuan antarabangsa untuk membiayai projek-projek ini.

Selain itu, perlu juga memastikan bahawa infrastruktur dan kemahiran tenaga kerja mencukupi untuk menyokong pertumbuhan industri tenaga hijau.

Sesungguhnya, inisiatif tenaga hijau di bawah Premier Sarawak menjanjikan banyak kebaikan untuk alam sekitar, ekonomi dan masyarakat Sarawak.

Dengan memanfaatkan kekayaan semula jadi negeri ini dan mengurangkan ketergantungan pada bahan api fosil, Sarawak sedang menuju ke arah masa depan yang lebih lestari dan berdaya maju.

Walau bagaimanapun, cabaran perlu diatasi dan usaha berterusan termasuk dari segi meningkatkan teknologi, penyelidikan dan pembangunan, penyediaan tenaga mahir dan pelaburan untuk memastikan kelestarian dan kejayaan jangka panjang inisiatif ini.

• Dato Dr Jeniri Amir ialah penganalisis politik dan Felow Kanan Majlis Profesor Negara.

BERITA LAIN

Tradisi Aidilfitri yang hilang

TIDAK dapat dinafikan semakin moden dan membangun sesebuah negara, maka semakin terkorban tradisinya. Malah semakin berkembang teknologi, maka semakin tersisih budaya yang pernah menjadi pegangan

Kosong-kosong

ESOK, umat Islam seluruh Malaysia akan meraikan Hari Raya Aidilfitri. Maka berakhirlah perjuangan sebulan Ramadan. Syawal tiba sebagai hadiah kepada umat Islam yang berjaya menempuh

Lempar batu, sembunyi tangan

APAKAH yang mengecewakan anda sebagai rakyat Malaysia ketika ini? Adakah pertumbuhan ekonomi yang perlahan, pendapatan yang rendah, peningkatan inflasi atau kos sara hidup yang tinggi? Atau

Resolusi 2728

KETIKA Dewan Keselamatan PBB menyetujui resolusi menuntut gencatan senjata segera dikuat kuasa di Gaza, lebih 33,000 rakyat Palestin sudah pun terbunuh dengan hampir 76,000 cedera

Jangan mudah tergoda

TINGGAL beberapa hari lagi, umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Pusat beli-belah kini menjadi tumpuan. Suasana juga begitu sibuk. Setiap tahun kita dapat lihat

Hidup ini keras

PADA pagi Rabu, saya menempah tukang bersih rumah yang diperkenalkan oleh sahabat. Seorang ibu tunggal berusia 34 tahun dan anak perempuan berusia 14 tahun. Apabila

BERITA TERBARU