ARTIKEL

Sarawak dianugerahkan destinasi pelancongan tahunan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Anugerah Emas Destinasi Tahunan merupakan antara penghargaan yang diperoleh pemain industri pelancongan di negeri Sarawak menerusi Anugerah Emas Majlis Pelancongan Malaysia (MTC) Ke-6.

Penganugerahan tersebut diserahkan kepada Lembaga Pelancongan Sarawak (STB), susulan kejayaan menjadi lokasi pelancongan pilihan di Malaysia.

Selain itu, Sarawak turut merangkul lebih 20 anugerah dalam acara tahunan MTC yang diadakan di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK), di sini, semalam.

Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Sebastian Ting (tengah) menyampaikan Anugerah Emas Inspirasi Ikon Pelancongan Wanita Dalam Pelancongan kepada Datuk Seri Nancy Shukri, disaksikan (kiri) Setiausaha Tetap Kementerian Hii Chang Kee, Presiden MTC Uzaidi Udanis dan Pengerusi Pelancongan Malaysia Tan Sri Ong Hong Peng.

Antaranya termasuk anugerah Ikon Pelancongan Terbaik (Pelancongan Inovatif) diberika kepada Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Seri Abdul Karim Hamzah.

Manakala, anugerah Ikon Pelancongan Wanita Inspirasi dalam Pelancongan diserahkan kepada Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri.

Untuk rekod, anugerah yang diberikan kepada individu dan organisasi oleh MTC atas kecemerlangan dan sumbangan mereka kepada kejayaan industri pelancongan di Malaysia.

Menurut Presiden MTC Uzaidi Udanis, anugerah tersebut diberikan sebagai tanda penghargaan dan penghormatan tinggi kepada mereka yang telah berinovasi dan sentiasa bergerak ke hadapan.

“Melalui acara berprestij yang diadakan buat julung kalinya di Sarawak, diharap dapat menyerlahkan lagi destinasi permata tersembunyi yang ditawarkan di negeri ini,” katanya.

BERITA LAIN

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Juruteknik mengaku tidak bersalah pukul isteri

PORT DICKSON: Seorang juruteknik yang rakaman video perbuatan dia memukul isterinya menjadi tular di media sosial bulan lepas, dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari