ARTIKEL

Abang Johari (tengah) melancarkan tapak gerai Sarawak Energy Berhad (SEB) di Future Energy Asia 2024. Turut kelihatan Duta Besar Malaysia ke Thailand Datuk Jojie Samuel dan lain-lain.

Sarawak komited rintis tenaga hidrogen, dapat jana ekonomi, lindungi alam sekitar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BANGKOK: Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg yakin dengan visi beliau menjadikan hidrogen mudah diakses di seluruh Sarawak.

Dengan Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) Energy mempelopori revolusi hidrogen di Sarawak, beliau berkata, Sarawak komited merintis penyelesaian inovatif yang bukan sahaja akan menjana ekonomi negeri, tetapi juga melindungi alam sekitar untuk generasi akan datang.

“SEDC Energy meletakkan Sarawak di barisan hadapan dalam ekonomi hidrogen, sekali gus menetapkan piawaian baharu untuk tenaga mampan di Malaysia dan Asia Tenggara melalui inisiatif berwawasan.

“Satu asas kepada usaha ini ialah pembangunan Berbilang Stesen Bahan Api Utama (MPS) seluruh negeri dengan penekanan khusus pada pengisian bahan api hidrogen.

“Visi kami menjadikan hidrogen mudah diakses di seluruh Sarawak.

“Stesen-stesen ini bukan sahaja berfungsi sebagai hab mengisi minyak untuk kenderaan hidrogen, tetapi juga melambangkan komitmen kami yang tidak berbelah bahagi untuk pengangkutan yang bersih, cekap dan mampan,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa ucaptama pada Future Energy Asia 2024 di Bangkok, hari ini.

Abang Johari berkata, cita-cita Sarawak melangkaui pengangkutan kerana Kerajaan Sarawak membayangkan hidrogen sebagai bahan mentah yang serba boleh dan mampan untuk pelbagai industri.

“Satu cara yang sangat menjanjikan ialah pengeluaran Bahan Api Penerbangan Mampan (SAF). Dengan memanfaatkan kuasa hidrogen bersama-sama dengan sumber boleh diperbaharui seperti minyak alga, kami boleh mencipta alternatif yang lebih bersih dan hijau untuk bahan api jet konvensional, dengan ketara mengurangkan jejak karbon perjalanan udara.

“Pada dasarnya, hidrogen bukan sekadar bahan api, ia pemangkin kepada Sarawak yang lebih hijau dan berdaya tahan.

“Dengan menerima hidrogen, kami bukan sahaja mempelbagaikan penggunaan tenaga, tetapi juga membuka kunci dunia yang memungkinkan pertumbuhan ekonomi, penciptaan pekerjaan dan pengawasan alam sekitar,” katanya.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU