ARTIKEL

Sarawak lahirkan lebih 10,000 siswazah, tahun lalu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Roland Sagah merasmikan Pusat Kaunseling Pendidikan Universiti dan Kolej Antarabangsa INTI di Gala City, Jalan Tun Jugah, hari ini — Alif Noni

KUCHING: Sarawak telah berjaya melahirkan lebih dari 10,000 siswazah Ijazah Sarjana Muda dan Diploma pada tahun 2022, kata Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Datuk Roland Sagah Wee Inn.

Menurutnya, usaha Kerajaan Sarawak menerusi kementeriannya untuk melahirkan lebih banyak graduan ini selaras dengan apa yang diperlukan oleh industri pada masa kini.

“Oleh itu, kita masih sasarkan supaya satu keluarga harus mempunyai sekurang-kurangnya satu graduan seperti aspirasi kita iaitu ”Satu Graduan, Satu Keluarga’ bagi mengisi keperluan negara pada masa akan datang.

“Kalau boleh, kita mahu dalam sebuah keluarga itu, semua boleh mencapai kejayaan mereka untuk bergelar graduan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Pusat Kaunseling Pendidikan Universiti dan Kolej Antarabangsa INTI di Gala City, Jalan Tun Jugah, hari ini.

Tambah Sagah yang juga Adun Tarat, selain melahirkan graduan dari diploma dan ijazah, kementeriannya juga komited untuk melahirkan graduan dari segi bidang teknikal.

Katanya, berdasarkan pembangunan semasa yang dilaksanakan oleh negara dan industri kita, kebanyakan adalah berkaitan dengan kerja-kerja teknikal.

“Sebagai contoh di Samajaya, terdapat banyak kilang dan industri bakal dibuka…jadi kita mahu graduan ini untuk menjadi bukan sahaja operator tetapi juruteknik dalam industri ini.

“Kita perlu memiliki graduan yang menjawat jawatan sebegini kerana saya tidak mahu kalau saya ada syarikat datang dari luar mereka bawa orang mereka sendiri (warga asing). Sebab itu kita nak orang kita sendiri bekerja di negeri mereka sendiri,” ujarnya.

Sehubungan itu kata Sagah, ini merupakan salah satu cabaran kepada Sarawak pada masa sekarang, justeru kerajaan Sarawak menggalakkan supaya lebih banyak anak Sarawak mengambil kursus kemahiran dan teknikal.

“Sijil kemahiran mahupun sijil teknikal kini lebih diiktiraf di seluruh dunia dan kalau dibuat perbandingan, kadang-kadang mereka yang mempunyai kemahiran mempunyai gaji yang lebih besar.

“Oleh itu kita kena ubah pemikiran kita termasuk pemikiran ibu bapa dan masyarakat di luar bandar untuk melihat kepada kursus kemahiran dan teknikal ini. Pemikiran ini perlu kita ubah,” ujarnya.

BERITA LAIN

Keterangkuman sosial POSKOM selari dengan PCDS 2030

SIBU: Program Outreach – Santuni Komuniti (POSKOM) yang diperkenalkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak (JKMS) adalah selari dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030. Ahli

BERITA TERBARU

Telus, sahih dan tepat

SEBELUM ada komputer dan telefon bimbit canggih seperti hari ini, wartawan bergantung kepada komputer di pejabat untuk menulis berita. Dan biasanya wartawan hanya akan berada

65 murid keracunan lepas makan kuettiau sup

SUNGAI PETANI: Seramai 65 murid Sekolah Kebangsaan Bandar Puteri Jaya dekat sini dipercayai mengalami keracunan makanan selepas makan di kantin sekolah pagi semalam. Yang Dipertua

Lelaki ditemui rentung dalam kebakaran rumah flat

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki warga tempatan ditemukan rentung dalam kebakaran sebuah unit rumah flat di tingkat empat, Blok C, Apartment Lestari, Damansara Damai, Selangor kira-kira