Trending

Sarawak laksana kajian serologi bertempoh ke atas individu yang sudah divaksin

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Kajian serologi bertempoh akan dilaksanakan ke atas individu yang sudah divaksin di Sarawak, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata pelaksanaan projek segera ini melibatkan kerjasama antara Pusat Penyakit Berjangkit Sarawak (SIDC) dan Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti (IHCM) Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), dengan memantau antibodi peneutralan khusus terhadap Covid-19 dalam jangka masa dua tahun.

“Maklumat sedemikian bukan sahaja penting bagi kita menentukan keberkesanan program vaksinasi semasa tetapi juga membolehkan kita untuk melakukannya keputusan yang tepat mengenai keperluan dos penggalak dan jenis vaksin yang akan diberikan.

“Inisiatif ini juga boleh menerajui potensi dalam pembangunan kit diagnostik dan ubat antibodi terhadap Covid-19,” katanya ketika berucap sempena pelancaran Majlis Penyelidikan dan Pembangunan (SRDC) dan SIDC di sini, hari ini.

Hadir sama Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi Datuk Seri Michael Manyin Jawong dan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian dan Pengurus Besar SRDC Dr Peter Morin Nissom.

Abang Johari berucap sempena pelancaran SRDC dan SIDC di sini, hari ini. Foto Ukas & Jabatan Penerangan

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru