ARTIKEL

Sarawak mahu agihan geran khas berdasarkan formula

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg ketika ditemu-bual sempena Majlis Ramah Tamah Aidilfitri DUN Gedong bersama Premier Sarawak merangkap Adun Gedong di sebuah hotel di sini, hari ini.

KUCHING: Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg bertegas tidak akan bersetuju dengan agihan geran khas yang ditetapkan Kerajaan Persekutuan di bawah Perkara 112C dan 112D, Perlembagaan Persekutuan.

Katanya tindakan itu akan terus dibuat selagi formula agihan peruntukan berkenaan, seperti yang dituntut oleh Kerajaan Sarawak tidak dipenuhi.

“Prinsip saya ialah jika negara dalam keadaan baik, ia harus dikongsi dan jika keadaan negara tidak baik, kita juga berkongsi masalah atau beban.

“Kita tidak mahu jika mereka (kerajaan persekutuan) menjana pendapatan, mereka tidak berkongsi dengan kita.

“Jadi formulanya jika menjana pendapatan, kongsikan dan begitu juga kalau pendapatan kurang maka geran juga kurang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemu-bual sempena Majlis Ramah Tamah Aidilfitri DUN Gedong bersama Premier Sarawak merangkap Adun Gedong di sebuah hotel di sini, hari ini.

Menurut Abang Johari, perkara itu kini masih dalam rundingan antara kedua-dua kerajaan bagi menentukan formula yang perlu digunapakai.

BERITA LAIN

Keterangkuman sosial POSKOM selari dengan PCDS 2030

SIBU: Program Outreach – Santuni Komuniti (POSKOM) yang diperkenalkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak (JKMS) adalah selari dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030. Ahli

BERITA TERBARU

17,034 warga emas Jepun meninggal sendirian

TOKYO: Satu tinjauan terkini oleh Agensi Polis Kebangsaan Jepun (NPA) menunjukkan bahawa 17,034 warga emas yang tinggal bersendirian meninggal dunia di rumah di seluruh negara

Pertingkat usaha bantu PKS tembusi pasaran luar

SAMARKAND: Usaha membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia menembusi pasaran luar negara perlu dipertingkat bagi mengangkat kedudukan syarikat berkenaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri