Trending

Sarawak mampu capai wawasan negeri maju berpendapatan tinggi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Tan Sri Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nasar

KUCHING: Sarawak diyakini mampu mencapai wawasan menjadi negeri maju berpendapatan tinggi melalui Strategi Pembangunan Pasca-Covid-19 (PCDS) 2030 memandangkan semua dasar yang diperlukan untuk mencapai wilayah maju telah digubal dan dilaksanakan.

Pemangku Yang di-Pertua Negeri, Tan Sri Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nasar berkata, beliau yakin kerana di bawah kepimpinan Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg, Sarawak telah mencapai banyak kejayaan dan kecemerlangan.

“Satu kejayaan ketara di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) adalah apabila Sarawak berjaya memperoleh untuk melaksanakan lima peratus Cukai Jualan Negeri (SST) ke atas minyak dan gas.

“Ia telah banyak membantu Sarawak membiayai keperluan prasarana dan infrastruktur asas seperti jalan raya, jambatan, air terawat dan bekalan elektrik, perumahan, telekomunikasi, kesihatan, pendidikan dan kebajikan rakyat.

“Saya difahamkan bahawa sehingga April lalu, kita telah menerima RM13.3 bilion daripada
SST semenjak ia dilaksanakan pada bulan Januari 2019,” katanya dalam perutusan sempena Hari Malaysia, hari ini.

Mengulas lanjut, katanya ia juga dibuktikan apabila Sarawak telah diisytiharkan oleh Bank Dunia sebagai negeri berpendapatan tinggi.

“lni sememangnya satu kejayaan dan pencapaian yang amat cemerlang, bahkan ia adalah suatu sejarah yang amat penting kerana bertepatan dengan sambutan Hari Malaysia pada tahun ini.

“Sehubungan itu, penghargaan perlu diberikan kepada Premier dan anggota Kabinetnya atas kejayaan mereka membangunkan Sarawak agar terus maju untuk memastikan Sarawak akan
mencapai status maju menjelang 2030,” ujarnya.

Tambahnya, Premier juga telah banyak berusaha untuk rundingan selanjutnya dengan Kerajaan Persekutuan agar semangat sebenar MA63 dapat direalisasikan suatu ketika nanti.

“Bagi Sarawak, kita sentiasa percaya bahawa MA63 adalah perjanjian terbaik untuk mencapai pembangunan yang lebih besar rnelalui sebuah negara yang bersatu padu, dan mempunyai penduduk yang berbilang kaum dan agama,” katanya lagi.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru