ARTIKEL

Sarawak rangka pelan pendidikan kesihatan, persediaan masuk fasa endemik

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Sarawak menubuhkan Jawatankuasa Kerja Kesedaran Awam Covid-19 yang akan merangka pelan pendidikan kesihatan sebagai persediaan untuk memasuki fasa endemik.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, jawatankuasa tersebut akan merancang pelbagai program kesedaran untuk orang ramai memahami situasi semasa serta diadaptasi dalam kehidupan seharian era pascavaksinasi.

“Tambahan pula sekarang kita berada dalam fasa Pelan Pemulihan Negera (PPN), jadi saya harap program ini akan bermula secepat mungkin dan dapat sampai kepada akar umbi melalui pelbagai saluran termasuk pengedaran risalah.

“Ini penting untuk membolehkan masyarakat kembali sihat, menjalani kehidupan seperti dahulu serta negeri kembali berdaya saing dalam mengejar visi Sarawak maju menjelang 2030,“ katanya.

Uggah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) berkata demikian pada sidang media berkenaan Jawatankuasa Kerja Kesedaran Awam Covid-19 di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Uggah berkata jawatankuasa itu diketuai oleh Unit Komunikasi Awam Sarawak (UKAS), Jabatan Penerangan Malaysia, TVS, RTM, Bernama dan media-media yang lain.

Beliau dalam pada itu menyeru orang ramai untuk memberikan kerjasama baik dengan memainkan peranan masing-masing serta menyokong usaha kerajaan memerangi pandemik.

Tamat//

BERITA LAIN

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Juruteknik mengaku tidak bersalah pukul isteri

PORT DICKSON: Seorang juruteknik yang rakaman video perbuatan dia memukul isterinya menjadi tular di media sosial bulan lepas, dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari