ARTIKEL

Sarawak sasar capai liputan penuh bekalan elektrik luar bandar menjelang 2025

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Datuk Julaihi Narawi berucap selepas menghadiri taklimat khas di Ibu Pejabat SEB, hari ini

KUCHING: Bilangan kontraktor perlu ditambah dalam memastikan projek pembangunan khususnya bekalan elektrik di kawasan luar bandar dapat dilaksanakan secepat mungkin, tegas Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Datuk Julaihi Narawi.

Menurutnya, jumlah kontraktor yang ada di negeri ini tidak mencukupi bagi melaksanakan projek bekalan elektrik lebih-lebih lagi di kawasan luar bandar.

“Justeru kerajaan Sarawak komited dalam meningkatkan bilangan individu yang kompeten dalam bidang tersebut,” katanya pada sidang media selepas menghadiri taklimat khas di Ibu Pejabat Sarawak Energy Berhad (SEB), di sini, hari ini.

Tambahnya, kontraktor mestilah mempunyai ciri-ciri kompeten dan memiliki sijil yang disahkan kerana kerja-kerja penyambungan elektrik mungkin berbeza dengan kerja lain serta memerlukan ilmu yang khusus.

Katanya, setakat ini hanya ada 32 kumpulan kontraktor di seluruh Sarawak.

“Sekiranya bilangan tersebut bertambah, diyakini bahawa kerja melaksanakan projek-projek tersebut dapat dilakukan dengan lebih pantas.

“Oleh itu, pihak kontraktor diharap dapat menunaikan tanggungjawab sebaik mungkin serta menerima projek luar bandar sekiranya diberikan untuk memastikan kerja dapat dijalankan dengan lancar,” jelasnya lagi.

LAIN-LAIN BERITA

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

BERITA TERBARU

Sarawak begunaka otonomi pengerai

SADONG JAYA: Sarawak agi tubah begunaka mesin mamogram ngambi tetangkupka pemayuh tubuh pesakit riman tusu di nengeri tu. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Profesor Dr

Rebak baru diperansang bekebun lada

BETONG: Nembiak rebak baru diperansang ngaul diri dalam pengawa bekebun kelebih agi nanam lada. Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas madahka menua tu

Asil lada belipat ngena teknologi baru

BETONG: Industri lada di nengeri tu disikap menyana ngambi ulih nerima ubah pemansang enggau teknologi baru, ku Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.