ARTIKEL

Sarawak sasar jadi Bateri Asean

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Sarawak mensasar menjadi ‘Bateri Asean’ atau kuasa serantau tenaga boleh diperbaharui dengan menjadi pembekal utama elektrik ke tempat lain di rantau Asean, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Katanya melalui sektor tenaga boleh diperbaharui, Sarawak mensasar menjadi kuasa besar Asia Tenggara, dengan menyediakan tenaga kepada setiap wilayah pada harga berpatutan, boleh dipercayai dan tenaga yang boleh diperbaharui.

“Saya yakin kita boleh mencapai sasaran memandangkan kita mempunyau banyak tenaga hidro dan sumber asli yang boleh diperbaharui,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena majlis Townhall Seratus Tahun Sarawak Energy: 100 Tahun Memperkasakan Sarawak di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, hari ini.

Abang Johari melakukan simbolik perasmian majlis Townhall Seratus Tahun Sarawak Energy: 100 Tahun Memperkasakan Sarawak di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, hari ini.

Hadir sama Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Sim Kui Hian, Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Datuk Julaihi Narawi dan Ketua Pegawai Eksekutif Sarawak Energy Datuk Sharbini Suhaili.

Menurut Abang Johari, sejak 2016, Sarawak telah mengeksport elektrik ke Kalimantan Barat dan dalam masa terdekat akan memulakan eksport elektrik ke Sabah, sekaligus merealisasikan Grid Borneo dan menjadi Bateri Asean.

Pada masa sama, beliau berkata projek Kalimantan Utara juga menunjukkan perkembangan dengan baik dalam penyediaannya untuk memuktamadkan keputusan pelaburan.

“Apabila projek ini direalisasikan, ia akan menyumbang kepada kebolehpercayaan bekalan serantau, pertumbuhan ekonomi dan kemakmuran,” katanya.

BERITA LAIN

Pertingkat usaha bantu PKS tembusi pasaran luar

SAMARKAND: Usaha membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia menembusi pasaran luar negara perlu dipertingkat bagi mengangkat kedudukan syarikat berkenaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri

Capai aspirasi negeri maju

SERIAN: Program Pusat Kecemerlangan Teknologi Sarawak (CENTEXS) Hidrogen and Tech Safari 4.0, menjadi platform kepada komuniti setempat dalam berkongsi maklumat dengan agensi serta industri pemodenan

Keterangkuman sosial POSKOM selari dengan PCDS 2030

SIBU: Program Outreach – Santuni Komuniti (POSKOM) yang diperkenalkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak (JKMS) adalah selari dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030. Ahli

BERITA TERBARU

17,034 warga emas Jepun meninggal sendirian

TOKYO: Satu tinjauan terkini oleh Agensi Polis Kebangsaan Jepun (NPA) menunjukkan bahawa 17,034 warga emas yang tinggal bersendirian meninggal dunia di rumah di seluruh negara

Pertingkat usaha bantu PKS tembusi pasaran luar

SAMARKAND: Usaha membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia menembusi pasaran luar negara perlu dipertingkat bagi mengangkat kedudukan syarikat berkenaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri