ARTIKEL

Abang Johari menyampaikan anugerah kepada Pengarah Bomba Sarawak, Datuk Khirudin Drahman sempena Hari Perkhidmatan Awam 2024 di BCCK, hari ini.

Sarawak sedia bantuan rawatan kesihatan kepada warga emas

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Kerajaan Sarawak akan menyediakan bantuan rawatan kesihatan kepada warga emas berusia 60 tahun ke atas.

Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata dasar baharu itu akan dilaksanakan di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Komuniti Sarawak menerusi Kenyalang Gold Card (KGC).

“Kita menyediakan bantuan sosial kepada rakyat dari lahir hingga meninggal dunia.

“Kalau lahir dapat RM1,000 dan kalau meninggal dunia dapat RM3,000 tetapi ramai mengatakan kalau sudah meninggal dunia macam mana hendak terima bantuan RM3,000 itu.

“Jadi kita tampil dengan dasar baharu dengan rawatan perubatan akan ditanggung oleh Kerajaan Sarawak kepada mereka yang berusia 60 tahun ke atas,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Hari Perkhidmatan Awam 2024 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, hari ini.

Hadir sama Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Setiausaha Kerajaan Sarawak Datuk Amar Mohamad Abu Bakar Marzuki dan Setiausaha Persekutuan Sarawak Dato Ahmad Nadzri Mohd Hassan.

Menjelas lanjut, Abang Johari berkata dasar Kerajaan Sarawak kini tidak hanya menumpu kepada Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) tetapi ke arah menyediakan kehidupan berkualiti kepada rakyat.

“Perspektif melangkaui SDG ialah kualiti hidup rakyat, sebab itu Kerajaan Sarawak sekarang menumpukan peruntukan kepada pembangunan infrastruktur luar bandar termasuk bekalan elektrik, bekalan air, jalan raya dan pembangunan ekonomi termasuk pertanian,” katanya.

Sementara itu, Abang Johari menegaskan agar semua penjawat awam sentiasa peka dan arif dengan undang-undang baharu yang dilaksanakan kerajaan, dengan tujuannya adalah untuk rakyat.

Menjelas lanjut, beliau berkata umpamanya undang-undang siber, ia mesti difahami oleh penjawat awam kerana sekarang banyak jenayah siber berlaku terutamanya ‘scammer’.

Selain itu, katanya adalah undang-undang pemerdagangan manusia, dengan ramai khususnya anak Sarawak menjadi mangsa sindiket itu di luar negara seperti Kemboja, Myanmar bahkan di Peru.

“Sebab itu kita mesti tahu undang-undang ini supaya kita mendapat kaedah bagi mengesan penjenayah dan mencegahnya sebelum ia berlaku,” katanya.

BERITA LAIN

10 gadis jelita rebut gelaran Kumang Gawai

SIBU: Seramai 10 gadis jelita merebut gelaran Kumang Gawai Dayak Sibu 2024 yang akan berlangsung sempena Majlis Makan Malam Mantar Gawai Dayak Peringkat Bahagian Sibu

Potensi ekonomi pelancongan kulinari, gastronomi

KUCHING: Gastronomi melalui inovasi kepelbagaian kulinari tradisi tempatan merupakan salah satu medium yang mampu menyokong pertumbuhan ekonomi mampan Sarawak di peringkat dunia. Timbalan Menteri Pelancongan,

BERITA TERBARU

Nikmati tawaran bermusim HONOR Magic

KUCHING: Berikutan permintaan tinggi HONOR Magic6 Pro dalam warna unggu awan (cloud purple), HONOR bakal membawakan varian tersebut dan pembelian bermula pada 31 Mei ini.

JINYOUNG tandatangan kontrak eksklusif

BEKAS AHLI B1A4, Jinyoung secara rasmi menandatangani kontrak ekslusif dengan Management Run. Management Run meluahkan perasaan gembira dan terujanya untuk bekerjasama dengan Jinyoung. Mereka terus

Topi ANTI MENIRU

BARU-BARU ini, tular di aplikasi TikTok apabila pengguna @angeloebora1 berkongsi situasi peperiksaan di sebuah sekolah dipercayai di Filipina. Video tersebut melihatkan pelajar memakai topi buatan

Norway tutup sempadan kepada pelancong Rusia

OSLO: Norway pada Khamis berkata, ia menutup sempadannya kepada pelancong Rusia, menutup akses terakhir mereka ke kawasan Schengen tanpa sempadan Eropah. Sehingga 29 Mei, kebanyakan