Pembantu pergigian maut dalam nahas jalan raya

Sarawak tunggu keputusan MKN bagi mengisytiharkan Covid-19 daripada pandemik ke endemik

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Kelihatan Abang Johari bersama-sama tetamu yang lain meninjau kaunter pendaftaran bagi remaja 16 dan 17 tahun untuk mendapatkan vaksin di PPV Majma Mall di Kuching hari ini.

KUCHING: Kerajaan Sarawak menyerahkan keputusan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk mengisytiharkan Covid-19 daripada pendemik kepada endemik.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, terpulang kepada MKN sama ada mahu mengisytiharkan Covid-19 sebagai endemik atau kekal sebagai pandemik apabila Sarawak bertindak untuk mengikutinya.

Dalam pada itu, Abang Johari memberitahu yang kes baharu Covid19 hari ini masih dalam 3,000 apabila merangkumi kes tunggakan sebelum ini.

“Kebanyakkan ialah kategori satu dan dua serta perinciannya boleh didapati dalam website CovidNow,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melawat pemberian vaksin kepada remaja 16 dan 17 tahun di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Majma Mall di sini, hari ini.

Menurut Abang Johari lagi, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) turut memutuskan agar kemasukan ke Sarawak tidak lagi dikuarantin wajib terhadapa individu yang lengkap dua dos vaksin Covid-19 berkuat kuasa hari ini.

“Dengan kelonggaran ini, siapa yang ingin berjumpa dengan isteri dan ibu bapa boleh berbuat demikian dengan syarat lengkap vaksin,” ujarnya.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

Biskut kami halal

KUCHING: “Biskut buatan tangan kami halal,” demikian kata Anchong Tan

E-Paper

27 Mac 2023

Berita Terbaru