ARTIKEL

BERBAKTI... Barisan Sarawak Volunteers merakam kenangan bersama kanak-kanak sekolah Abun Matu serta wakil sekolah.

Sarawak Volunteers ubah suai sekolah pedalaman, cipta pusat sumber tarik minat anak belajar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

BELAGA: Kumpulan Sukarelawan Komuniti Sarawak, atau Sarawak Volunteers, berhasil memperbaharui pusat sumber sekolah Abun Matu menerusi program “Mansang Anak Sarawak Zon Bintulu – Misi Tuyang” yang bermula pada 14 Mac lalu.

Ketua Projek, Frank Erly Roma, berkata Sarawak Volunteers sentiasa bersedia untuk bekerjasama dengan syarikat korporat dan swasta serta menyumbang bakti kepada komuniti setempat.

“Projek sukarelawan yang melibatkan pelajar atau remaja perlu diperluaskan ke seluruh Sarawak.

“Lebih-lebih lagi sekarang Sarawak mula menerima pelaburan atau kemasukan syarikat multinasional, seharusnya digalak untuk melaksanakan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bersama NGO tempatan,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengulas mengenai program itu, beliau percaya ia bertujuan untuk mewujudkan persekitaran tempat bacaan dan ruang akses yang lebih kondusif kepada murid sekolah berkenaan.

Antara kerja renovasi yang telah dilaksanakan, katanya, adalah mengecat, menyusun semula rak buku, mewujudkan ruang interaktif, menambah ruang televisyen baharu, serta meningkatkan estetika keseluruhan pusat sumber.

“Melalui kerja keras yang dilaksanakan oleh Sarawak Volunteers, sudah pasti harapan kita adalah untuk menyediakan tempat selesa yang mampu menginspirasikan serta menggalakkan cinta mereka kepada membaca dan belajar,” katanya.

Selain kerja renovasi, Sarawak Volunteers turut menyumbangkan set alat tulis dan beg sekolah kepada 55 pelajar asrama sekolah.

Sementara itu, Penolong Pegawai Pendidikan Daerah Belaga, Lenny Jimbai, menyuarakan harapan agar Sarawak Volunteers dapat meneruskan aktiviti sedemikian di kawasan pedalaman lain.

BERITA LAIN

Lelaki ditemui mati di Kampung Tunku

KUCHING: Seorang lelaki ditemui mati di Kampung Tunku, Jalan Astana, di sini hari ini. Ketua Polis Daerah Kuching ACP Ahsmon Bajah berkata, polis menerima laporan

Percepat naik taraf klinik kesihatan, sekolah daif

KUCHING: Perbincangan antara Kerajaan Sarawak dengan Putrajaya berkaitan isu pendidikan dan kesihatan di Sarawak belum lagi selesai dan muktamad, namun beberapa perkara sudah diselesaikan. Premier

LEMANG WARISAN

Reduan Ahmad mengambil masa 48 jam, dua hari sebelum menyambut Hari Raya Aidilfitri untuk membakar lebih 4,000 batang lemang pesanan pelanggan tetapnya. Resipi penghasilan lemang

BERITA TERBARU

Umat Islam puasa Ramadan dua kali pada tahun 2030

Kalendar Hijriah Islam dihitung berdasar putaran bulan, manakala kalendar Gregorian atau Masehi dikira berdasar perjalanan bumi mengelilingi matahari. Justeru, ini menyebabkan umat Muslim berpuasa 36