ARTIKEL

Sekolah di Pakistan ditutup 7 hari

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

ISLAMABAD: Berikutan peningkatan suhu dan gelombang haba di wilayah Punjab, timur Pakistan, semua sekolah awam dan swasta akan ditutup selama tujuh hari dari 25 hingga 31 Mei, menurut pihak berkuasa tempatan pada Isnin, lapor Xinhua.

“Bagaimanapun, sekolahsekolah dibenarkan untuk meneruskankan peperiksaan seperti yang dijadualkan, dengan langkah berjaga-jaga yang perlu untuk memastikan keselamatan pelajar,” kata jabatan pendidikan sekolah Punjab dalam satu pemberitahuan.

Jabatan Meteorologi Pakistan (PMD) pada minggu lepas berkata berikutan kehadiran tekanan tinggi di bahagian atas atmosfera, keadaan gelombang haba berkemungkinan berkembang di kebanyakan bahagian negara, terutamanya di Punjab dan wilayah selatan Sindh mulai 21 Mei.

Keadaan itu dijangka berubah menjadi gelombang haba yang teruk pada 23 hingga 27 Mei.

PMD turut menasihatkan orang ramai untuk mengelak daripada terdedah kepada cahaya matahari secara langsung dan menggunakan air secara berhemah dalam semua aspek kehidupan.

Keadaan kering dan gelombang haba yang melampau boleh mencetuskan kebakaran belukar dan hutan di kawasan-kawasan terdedah di Punjab dan bahagian lain di negara Asia Selatan itu. – Bernama-Xinhua

BERITA LAIN

Buli siber beri kesan serius kepada kehidupan mangsa

BERLIN: Menteri-menteri Dalam Negeri negeri-negeri Persekutuan Jerman sedang meneliti sama ada untuk memperkenalkan kesalahan jenayah berasingan bagi pembulian siber, lapor agensi berita Jerman (dpa). Cadangan

BERITA TERBARU