ARTIKEL

Sentiasa berwaspada semasa musim monsun

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

LIMBANG: Masyarakat Limbang digesa agar sentiasa berhati-hati semasa musim monsun yang kini melanda.

Timbalan Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Sarawak Datuk Dr Abdul Rahman Ismail berkata, musim monsun yang membawa hujan lebat berpotensi menyebabkan pelbagai penyakit berjangkit berbahaya khususnya kepada anak-anak kecil.

Musim monsun sehingga bulan Mac membawa hujan lebat sekali sekala namun tiada berlaku banjir.

Masyarakat digesa untuk berwaspada kerana penyakit respiratori melalui jangkitan mulut seperti selesema dan penyakit kaki, tangan dan mulut yang kebanyakannya berlaku kepada kanak-kanak.

Ibu bapa yang mempunyai anak-anak kecil supaya peka dan sekiranya mempunyai gejala awal sila bawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Beliau berkata demikian semasa Upacara Pembukaan Mata Singa sempena Tahun Baharu Cina anjuran Persatuan Hockien Limbang di sini pada Selasa.

BERITA LAIN

Projek pembangunan giat dijalankan di sekitar Debak

SARIBAS: Beberapa pembangunan di kawasan sekitar Daerah Kecil Debak telah dipergiat bagi memastikan kawasan tersebut terus menikmati kemajuan. Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Komuniti

BERITA TERBARU

Penyulut SPM meri pengaga ngagai semua

KUCHING: Bulih pemutus peresa nyulut ba Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 ukai penyulut siku orang aja tang nya penyulut semua raban. Nembiak Sekula Sekondari (SMK)