ARTIKEL

Serangan peluru berpandu di Ukraine

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KOSTYANTYNIVKA: Serangan peluru berpandu Rusia melanda kawasan padat penduduk di bandar Kostyantynivka di timur Ukraine pada Ahad, mengorbankan enam orang, kata polis.

Terdapat kawah besar di halaman dan tingkap pecah dari tingkat bawah hingga ke tingkat atas di dua blok menara 14 tingkat.

Serangan itu turut meranapkan bumbung rumah persendirian berhampiran, menurut wartawan AFP di lapangan.

Polis wilayah Donetsk berkata, Rusia menembak peluru berpandu S-300 dan Uragan dalam serangan besar-besaran yang melibatkan enam serangan sejurus selepas 10 pagi waktu tempatan.

Kostyantynivka terletak kira-kira 27km dari bandar Bakhmut, tempat pertempuran paling sengit dalam peperangan berterusan.

Menurut pendakwa raya, tiga wanita dan tiga lelaki berusia lingkungan lewat 40-an hingga pertengahan 60-an terbunuh, manakala lapan lagi cedera.

Letupan itu melanda 16 bangunan pangsapuri, 8 kediaman persendirian, sebuah tadika, sebuah bangunan pentadbiran, tiga kereta dan saluran paip gas”, kata polis.

Seorang pelajar psikologi berusia 19 tahun, Liliya, berdiri di luar blok bangunan tinggi yang rosak teruk.

Kaca tingkap yang pecah berjatuhan semasa dia bercakap.

“Saya mendapat tahu tentang perkara ini dalam berita.

Dan apabila saya diberitahu mengenainya dan saya melihat bahawa ia adalah kawasan saya, saya hanya terkejut,” kata Liliya.

“Semuanya dibom. Saya fikir keadaan setiap flat sebenarnya sama seperti itu.

Kerana ia adalah kesan yang sangat sukar bagi sebarang struktur untuk kekal utuh.”

BERITA LAIN

Thailand serah surat rasmi sertai BRICS

BANGKOK: Thailand secara rasmi telah menghantar surat hasrat untuk menyertai organisasi antara kerajaan yang terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan, yang dikenali dengan

BERITA TERBARU

Saingan satu lawan satu di PRK Sungai Bakap

NIBONG TEBAL: Seberang Perai, Pulau Pinang: Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon Pakatan Harapan