Restoran Puzzle saji pelbagai menu istimewa pakej bufet Ramadan

Sesi persekolahan ditangguh seminggu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Datuk Dr Radzi Jidin. Foto Bernama

KUCHING: Sesi Persekolahan Penggal 3 bagi tahun 2021/2022 akan ditangguhkan selama seminggu berikutan situasi banjir di seluruh negara, kata Menteri Kanan Pendidikan Dr Radzi Jidin.

Justeru katanya, tarikh baharu bagi Sesi Persekolahan Penggal 3, 2021/2022 adalah pada 9 Januari 2022 bagi kumpulan A melibatkan sekolah-sekolah di negeri Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu.

“Manakala sekolah kumpulan B iaitu negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya akan memulakan sesi persekolahan pada 10 Januari 2022,” ujarnya.

Radzi berkata, bencana banjir telah mengakibatkan banyak sekolah terjejas menyebabkan murid, ibu bapa dan guru-guru secara langsung atau tidak langsung turut terkesan.

“Malah, terdapat sekolah-sekolah yang dijadikan sebagai pusat pemindahan sementara (PPS),” katanya melalui video hantaran yang dimuatnaik dalam akaun Facebooknya, hari ini.

Jelasnya lagi, penangguhan sesi persekolahan ini dibuat untuk memberi ruang dan masa kepada mangsa-mangsa banjir untuk menyiapkan keperluan mereka sebelum memulakan sesi persekolahan.

“Sebarang keputusan yang dibuat oleh KPM akan sentiasa mengambil berat kebajikan murid, ibu bapa dan guru,” tegas Radzi.

Terdahulu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengumumkan Sesi Persekolahan Penggal 3 bagi tahun 2021/2022 akan bermula pada 2 Januari 2022 bagi kumpulan A dan 3 Januari bagi kumpulan B.

E-Paper

20 Mac 2023

Latest News