ARTIKEL

Datuk Amar Douglas Uggah Embas

Simposium dan Ekspo Warisan Budaya Iban 2024 bentang empat kertas kerja pada 24-25 Jun depan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Lima kertas kerja akan dibentangkan oleh pakar di Simposium dan Ekspo Warisan Budaya Iban 2024 pada 24 dan 25 Jun depan.

Menurut Pengerusi Yayasan Kebudayaan Dayak (DCF), Datuk Amar Douglas Uggah Embas, simposium selama dua hari itu nanti bakal mengetengahkan empat komponen seperti pembentangan kertas kerja dan perbincangan panel, demonstrasi, pameran dan program khas ‘Ngabas Ai’.

Mengulas lanjut, Uggah menambah pembentangan pertama tentang ‘Warisan Budaya Iban: Konsep, Definisi, Kegunaan, Pemeliharaan dan Promosi’ akan disampaikan oleh Dr Peter Mulok Kedit dariYayasan Tun Jugah.

“Kedua tentang ‘Impak Pemodenan terhadap Warisan Budaya Iban’ oleh Profesor Datuk Dr Spencer Empading Sanggin dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).

“Kemudian Profesor Dr Noria Tugang, juga dari UNIMAS, akan membentangkan kertas kerjanya tentang ‘Peranan Wanita Iban Sebagai Penjaga Warisan Iban’.

“Keempat, pembentangan kertas kerja bertajuk ‘Teknologi Visual dan Perjalanan Transformasi Reka Bentuk Motif Pua Kumbu Iban: Penerokaan Kronologi’ oleh Dr Louis Ringah Kanyan (UNIMAS).

“Akhir sekali, Hetty Kus Endang dari Galeri Kain Pantang di Kalimantan Barat akan bercakap tentang pengalamannya dalam mengekalkan dan mempromosikan pengeluaran ‘pua kumbu’ di Kalimantan,” katanya di sini, hari ini.

Jelasnya, dua perbincangan panel akan diadakan untuk mengupas lanjut tentang warisan ‘pua kumbu’ dan Iban secara umum.

“Panel terdiri daripada pakar budaya dan peminat budaya.

“Panel pertama akan menyentuh tentang penggunaan reka bentuk asli untuk kegunaan moden, sementara seorang lagi akan tertumpu kepada tema ‘Reta Tengkira Lanting Bansa’ (Warisan Kita, Identiti Kita),” ujarnya.

Berkenaan aspek demonstrasi, Uggah berkata ini akan memberi tumpuan kepada seni tenunan ‘pua kumbu’ (ngebat, nyungkit dan ngarap), beranyam (tenunan tikar) dan seni tatu Iban.

Bagi pameran pula, katanya, antara barangan dan pakaian tradisional yang akan dipamerkan ialah ‘sungkit’, ‘kebat’ , ‘pilih’, ‘karap’, ‘subak’, ‘gagong’, ‘ngepan indu’ dan ‘ngepan lelaki’ serta parang perang.

Segmen program khas ‘Ngabas Ai’ pula akan melibatkan kira-kira 19 pembuat tuak beras atau tuak terbaik.

“Mereka mewakili 10 wilayah berbeza seperti Kota Samarahan, Kuching, Sri Aman, Betong, Saratok, Kanowit, Sibu, Julau, Kapit dan Bintulu.

“Mereka akan mempamerkan pengeluaran tuak masing-masing yang juga untuk pensampelan,”

Uggah menambah pameran dan demonstrasi terbuka kepada orang ramai.

Sehubungan itu, tegas Uggah, program ini diharap dapat menjadi platform untuk memupuk kerjasama, berkongsi pengetahuan, mempromosikan amalan terbaik, dan menyokong pelindungan dan penghargaan warisan budaya Dayak.

Simposium dan Ekspo Warisan Budaya Iban 2024 dikelolakan oleh jawatankuasa penganjur di bawah pengerusinya, Profesor Dr Nelson Ilan Mersat, dari UNIMAS dan akan diadakan di Bangunan DCF, Jalan Ong Tiang Swee, di sini.

Ia menyasarkan kira-kira 200 peserta yang terdiri daripada ahli politik, ketua jabatan kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan seluruh negeri.

Objektifnya adalah untuk membincangkan kepentingan memelihara warisan budaya dan menjaga aset budaya.

DCF mahu menyediakan platform untuk dialog dan pertukaran idea tentang isu dan cabaran budaya kontemporari.

Selain itu, ia berhasrat untuk mempamerkan kekayaan dan kepelbagaian warisan budaya Iban serta menggalakkan rasa pemilikan dan tanggungjawab terhadap warisan mereka.

Sehubungan itu, DCF berharap ia dapat memudahkan kerjasama dan peluang jaringan dalam kalangan sarjana, artis dan pengamal budaya demi meningkatkan kesedaran dalam kalangan penggubal dasar dan pihak berkepentingan tentang keperluan untuk melindungi, memelihara dan mengekalkan warisan budaya Dayak.

BERITA LAIN

PKR Kelantan wujudkan NGO Anak Muda MADANI

PASIR MAS, Kelantan: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan akan membentuk satu badan bukan kerajaan (NGO) khas yang dikenali sebagai Anak Muda MADANI bagi menyantuni golongan

BERITA TERBARU

PKR Kelantan wujudkan NGO Anak Muda MADANI

PASIR MAS, Kelantan: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan akan membentuk satu badan bukan kerajaan (NGO) khas yang dikenali sebagai Anak Muda MADANI bagi menyantuni golongan