ARTIKEL

Sistem COR@L Labuan FSA sambung operasi selepas insiden keselamatan siber

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

LABUAN: Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan (FSA) telah berjaya memulihkan sistem pendaftaran dalam talian korporatnya, COR@L berikutan insiden keselamatan siber.

Ketua Pengarah Labuan FSA Nik Mohamed Din Nik Musa menyatakan bahawa sistem itu kini beroperasi sepenuhnya selepas beberapa minggu usaha yang intensif untuk menangani pelanggaran keselamatan itu.

“Labuan FSA bekerjasama rapat dengan Mandiant, sebuah firma keselamatan siber global terkemuka, untuk menjalankan siasatan forensik menyeluruh, membangunkan pelan pemulihan dan meningkatkan keselamatan sistem berdasarkan penemuan insiden itu,” katanya dalam satu kenyataan kepada Bernama hari ini.

Beliau turut mengulangi komitmen Labuan FSA untuk memastikan integriti dan keselamatan sistem dan datanya.

“Keselamatan data sentiasa menjadi keutamaan utama kami, dan kami komited untuk menjaga maklumat pihak berkepentingan kami dengan selamat,” kata Nik Mohamed Din.

Untuk meningkatkan keselamatan, Labuan FSA telah melaksanakan pelbagai langkah termasuk mekanisme perlindungan pelbagai lapisan untuk sistem dan titik akhir.

“Langkah-langkah ini direka untuk meningkatkan keselamatan siber dan melindungi data syarikat Labuan semasa pemerbadanan dan pendaftaran,” katanya.

Beliau juga menekankan dedikasi Labuan FSA untuk mempromosikan tadbir urus digital yang baik dan kebersihan siber yang kukuh dalam Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa Labuan untuk memastikan daya tahan dan kesediaan pasaran bagi memerangi risiko keselamatan siber yang berpotensi. – BERNAMA

LAIN-LAIN BERITA

Orchidmas sasar eksport orkid

KUCHING: Orchidmas International LLC, anak Syarikat Orchidmas Sdn Bhd yang berpangkalan di Putrajaya menyasarkan untuk mengeksport orkid Malaysia ke Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE),

TNB guna kenderaan elektrik

KUALA LUMPUR: Syarikat tenaga terkemuka Malaysia, Tenaga Nasional Bhd (TNB) komited kepada peralihan tenaga yang pantas dan bertanggungjawab, akan menggantikan 30 peratus daripada kenderaan operasinya

BERITA TERBARU