ARTIKEL

Uggah menyampaikan ucapan penggulungan bagi kementeriannya pada Sidang DUN Sarawak hari ini. - Foto: Ghazali Bujang

SST 1.5 peratus bagi eksport ferroaloi dan polisilikon berkuat kuasa 1 September 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Kerajaan Sarawak akan mengenakan Cukai Jualan Negeri (SST) bagi eksport ferroaloi dan polisilikon pada kadar 1.5 peratus berkuat kuasa 1 September tahun ini.

Timbalan Premier, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, berkata peratusan itu adalah kadar yang adil dan munasabah bagi syarikat yang terjejas kerana mereka turut menikmati insentif cukai lain daripada Kerajaan Persekutuan selain kadar tenaga yang menggalakkan daripada Kerajaan Negeri.

“Pendapatan yang dijana daripada sumber ini akan memberi Sarawak kelonggaran fiskal untuk meningkatkan usaha pembangunan sosioekonomi selain melaksanakan inisiatif tenaga bersih dan boleh diperbaharui,” katanya.

Uggah, yang juga Menteri Kewangan dan Ekonomi Baharu Kedua, berkata demikian dalam sesi penggulungan bagi kementeriannya pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), hari ini.

Sementara itu, kata Uggah, Sarawak juga telah mengutip hasil cukai eksport produk kayu terpilih sebanyak RM33 juta bagi tahun ini.

“Dan setakat 31 Mac tahun ini, RM8.3 juta telah dikutip sejak dilaksanakan pada 1 Jun 2023,” katanya.

Selain itu, Uggah berkata, dengan kerjasama Bank Dunia, Pejabat Setiausaha Kewangan Negeri telah memulakan proses Belanjawan Berasaskan Hasil (RBB) yang menandakan anjakan paradigma daripada kaedah belanjawan tradisional.

Pendekatan baharu ini, katanya, lebih menekankan hasil dan kesan yang boleh diukur daripada input dan output semata-mata, dengan menyelaraskan objektif Sarawak untuk memastikan perbelanjaan awamnya membuahkan hasil yang boleh diukur, memberi kesan dan bermakna.

“Pada Disember tahun lepas, pasukan Bank Dunia telah menjalankan Analisis Jurang yang komprehensif ke atas sistem belanjawan semasa Sarawak, yang membawa kepada pelan intervensi terperinci bagi menetapkan peringkat untuk pelaksanaan penuh RBB menjelang 2026.

“Kerjasama dengan Bank Dunia dalam inisiatif utama sedemikian akan menambah baik dan mengukuhkan pengurusan kewangan awam dan sistem belanjawan kita supaya ia setanding dengan negara maju,” jelasnya.

Baru-baru ini, Kerajaan Sarawak telah meluluskan Pekeliling Dasar RBB, yang berfungsi sebagai panduan muktamad bagi pelaksanaan RBB dalam sektor awam Sarawak.

Dasar ini, katanya, merangkumi elemen penting seperti akauntabiliti, peranan agensi pusat serta proses pelaksanaan strategik, dan memastikan pendekatan bersatu merentas semua peringkat kerajaan.

“Ia menggariskan elemen asas perancangan hasil bersepadu, belanjawan, pemantauan, penilaian dan pelaporan prestasi, sekali gus menyediakan laluan berstruktur untuk kementerian, jabatan dan agensi dalam pengurusan belanjawan mereka.

“RBB bukan sekadar memperuntukkan dana, ia mengenai menghubungkan dana ini dengan hasil tertentu.

“Kaedah ini meningkatkan akauntabiliti, menambah baik peruntukan sumber, meningkatkan kecekapan, dan menyokong pembuatan keputusan yang lebih baik.

“Pada masa sama, ia memupuk budaya inovasi, kebolehsuaian dan peningkatan berterusan dalam operasi kerajaan,” jelasnya.

BERITA LAIN

Bot terbalik di segenting, empat nelayan hilang

BATU PAHAT: Empat nelayan warga tempatan hilang manakala seorang lagi ditemukan selamat setelah bot yang mereka naiki terbalik kira-kira 6.8 batu nautika barat daya Tanjung Segenting di

BERITA TERBARU

RTP tau dikena nyeruri sekula repuk

INDUN SILONGsuarasarawak.sv@gmail.com KUCHING: Pengari rayat diperansang ngena agih belanja Program Transformasyen Menua Pesisir (RTP) penyampau RM5 juta setaun mantu nyeruri sekula repuk. Premier Sarawak, Datuk

Bot terbalik di segenting, empat nelayan hilang

BATU PAHAT: Empat nelayan warga tempatan hilang manakala seorang lagi ditemukan selamat setelah bot yang mereka naiki terbalik kira-kira 6.8 batu nautika barat daya Tanjung Segenting di

Enam ekor lembu mati dilanggar treler

ALOR GAJAH: Enam ekor lembu mati dilanggar sebuah treler di Jalan Cherana Putih di sini pagi tadi. Ketua Polis Daerah Alor Gajah SUPT Ashari Abu