ARTIKEL

SU Agung PBB, Guterres ucap selamat Aidilfitri, akui sedih kenang nasib Gaza

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PBB: Melalui akaun X @antonioguterres, Setiausaha Agung PBB António Guterres menyampaikan ucapan selamat Hari Raya Aidilfitri kepada umat Islam di seluruh dunia.

Beliau yang setiap tahun mengucapkan selamat Aidilfitri dan berbuka puasa kepada umat Islam di seluruh dunia turut berkata, masih ramai umat Islam yang terpaksa menyambut hari raya dalam keadaan tidak sepatutnya.

Guterres mengaku beliau hatinya hancur apabila mengenang nasib umat Islam di Gaza yang berada di bawah pencerobohan Israel.

“Hati saya hancur apabila mengetahui di Gaza, Sudan dan banyak tempat lain – kerana konflik dan kelaparan – begitu ramai umat Islam tidak dapat meraikan dengan baik,” tulis Guterres di X.

BERITA LAIN

Ireland secara rasmi iktiraf Negara Palestin

DUBLIN: Ireland secara rasmi mengiktiraf Negara Palestin dan menggesa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mendengar suara masyarakat antarabangsa dan menghentikan malapetaka kemanusiaan di Semenanjung

Jepun mahu tubuhkan organisasi siasat kejadian UFO

TOKYO: Penggubal undang-undang Jepun pada Selasa bertemu untuk mewujudkan kumpulan dwipartisan yang akan meminta kerajaan menubuhkan organisasi untuk menyiasat fenomena udara tidak dikenal pasti atau

BERITA TERBARU

Penyulut SPM meri pengaga ngagai semua

KUCHING: Bulih pemutus peresa nyulut ba Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 ukai penyulut siku orang aja tang nya penyulut semua raban. Nembiak Sekula Sekondari (SMK)