ARTIKEL

Subvarian Omicron COVID-19 HK.3 dan JN.1 telah dikesan di Sarawak 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Subvarian Omicron COVID-19 HK.3 dan JN.1 kini telah dikesan di beberapa bahagian di Sarawak.

Menurut Pengarah Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti (IHCM), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) Profesor Dr David Perera, 61 sampel telah disusun dan diperoleh dari November hingga Disember, tahun ini.

Katanya, Subvarian Omicron dominan yang dikesan ialah HK.3 (26 peratus) dan JN.1 (49 peratus).

“Sampel ini dikenal pasti terutamanya di kawasan Kuching dan Samarahan dan dengan beberapa kes dari Sibu,” katanya. 

Beliau mendedahkan perkara itu dalam laporan pengawasan kes positif COVID-19 terbarunya kepada Datuk Amar Douglas Uggah yang merupakan pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak.

Katanya adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kelaziman HK.1 dan JN.1 di kawasan lain di negeri ini masih tidak menentu kerana data yang terhad.

“Terutamanya, sub-varian JN.1, yang pada mulanya direkodkan di Amerika Syarikat pada September tahun ini, telah merebak dengan pantas dan kini merupakan satu pertiga daripada semua kes positif di negara ini (AS).

“JN.1 meningkatkan kebolehjangkitan dan pengelakan imun, yang ditandai dengan pelbagai mutasi baharu, telah membawa kepada lonjakan kes Covid-19 di seluruh dunia,” katanya.

Sehubungan itu, katanya orang ramai dinasihatkan supaya mengambil segala langkah berjaga-jaga terutama pada musim perayaan yang akan datang.

Beliau mengingatkan, dengan pengesanan di negeri ini, orang ramai dinasihatkan supaya menyedari peningkatan risiko peningkatan kadar jangkitan.

“Sila ambil semua langkah berjaga-jaga yang perlu untuk mengelak jangkitan dan mencegah penularan, terutamanya memandangkan musim perayaan akan datang.

“Ini penting untuk melindungi semua dan khususnya, individu yang terdedah itu,” ujarnya.

Pada masa ini, Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti (IHCM) sedang memantau varian SARS-CoV-2 di Sarawak sebagai sebahagian daripada inisiatif pengawasan nasional. 

LAIN-LAIN BERITA

SEDAR mahu belajar daripada GPS untuk majukan Sabah

KUCHING: Parti Sedar Rakyat (SEDAR) bersedia untuk mengadakan rundingan kerjasama dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS). Presidennya, Datuk Othman Abdillah berkata, usaha itu bagi memastikan Sedar

Cubaan tiga lelaki curi kereta gagal

KOTA SAMARAHAN: Cubaan tiga lelaki melarikan sebuah kereta di Taman Uni Garden gagal apabila diberkas polis selepas terbabas di Jalan Stutong, pada malam Selasa. Pemangku

BERITA TERBARU